Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Fair fashion week: vilt en leer bij de Wereldwinkel

fairtrade n Deze week is Fair fashion week. Een goede aanleiding om je garderobe kritisch aan te vullen. De Wereldwinkel heeft een nieuwe collectie rechtstreeks uit Guatemala. Stoere vilten hoeden om een straffe herfst en ijzige winter te trotseren. En praktische, tijdloze leren tasjes om altijd alles bij je te hebben. Natuurlijk fairtrade, en deels van gerecycled materiaal.


De Guatemalteek Fernando maakt de hoeden samen met nog drie mensen, in zijn werkplaats aan huis. Van schapenwol maken ze vilt. Dat is een arbeidsintensief werkje. Vervolgens wordt het vilt verwarmd en in de goede vorm geperst. Zoals een schoenmaker een leest gebruikt om de schoen de juiste vorm te geven, zo gebruiken de hoedenmakers een houten 'hoofd' als mal voor hun hoeden. Zo krijgt de hoed de juiste vorm en maat. Daarna wordt met een strijkbout de rand gladgestreken. Ten slotte wordt de binnenrand erin genaaid. Dan is de hoed klaar om verpakt en gelabeld te worden en te worden verscheept.

Ook de tassen, riemen en sleutelhangers worden gemaakt in Guatemala. Vijftien mensen hebben werk in de tassenwerkplaats van Henry. Zij snijden, plakken en naaien het nubuckleer. Dat is een hoge kwaliteit gepolijst rundleer – stevig, maar soepel en zacht. Deze altijd-bij-je-tassen en de vilten hoeden zijn een prachtige combinatie.


Zoals elk jaar kan men bij de Wereldwinkel ook weer zijn fairtrade kerstattentie bestellen. Iets lekkers of non-food. Eén fraai cadeau of een combinatiepakket, men kiest wat past. Overleg in de winkel.

Foto: Stoere blikvangers: vilten hoeden en leren tassen uit Guatemala (foto: Hans Twilt)