Frans van Ruth, piano, en Doris Hochscheid, cello, treden op 16 oktober op in Oegstgeest piano. | Foto Carine Bijlsma
Frans van Ruth, piano, en Doris Hochscheid, cello, treden op 16 oktober op in Oegstgeest piano. | Foto Carine Bijlsma Foto: Willemien Timmers

Hochscheid en Van Ruth schrijven muziekgeschiedenis

muziek n De Zondagmatinee van 16 oktober, aanvang 16.00 uur, is de grote zaal van Cultuurhuis de Paulus geheel aan het cellopianoduo Doris Hochscheid en Frans van Ruth. Zij zullen vast stralen aangezien dit hun eerste opreden is na ontvangst een week eerder van de Echo Klassik in Berlijn. Dit is immers een van de internationaal belangrijkste prijzen voor musici in klassieke muziek.

Aanvankelijk zouden Hochscheid en van Ruth hier op 9 oktober optreden, maar zodra de de Echo Klassik Verleihung bekend werd, rees de vraag of zij er niet beter aan deden er op 8 en 9 oktober in Berlijn ook bij te zijn. "Welnee", antwoordde Hochscheid, "we spelen veel liever in Oegstgeest dan bij zo'n gala opdraven!" Maar realiseer je de exposure die jullie ten deel valt. Het juryrapport liegt er niet om: "Met uw project Nederlandse cellosonates hebt u niet alleen lang vergeten componisten uit uw vaderland gerehabiliteerd, maar ook het kamermuziekrepertoire op indrukwekkende wijze verrijkt. .. U hebt muziekgeschiedenis geschreven." Het betreft hier hun zeven cd's met cellosonates van Nederlandse componisten, de achtste is op komst. Na ampel beraad, de Zondagmatinee kon een week worden verzet, besloten Hochscheid en van Ruth gevolg te geven aan de uitnodiging ook het galaconcert op 8 oktober in de concertzaal van de Universität der Künste Berlin kracht bij te zetten.

Spelen jullie er de Sonata concertante van Rudolf Escher? Hochscheid: "Dat was het plan, maar die is te lang. We hebben er evenals de andere winnaars maar een kwartier, daarom spelen we er stukken van Julius Röntgen en Joseph Holman. Deze sonate van Escher spelen wel in Oegstgeest. Juist in Oegstgeest. Fantastische muziek!" Rudolf Escher (1912-1980) woonde gedurende zijn tienerjaren in Leiden en bezocht er het Stedelijk Gymnasium. Nadat zijn woning in Rotterdam aan het bombardement ten prooi was gevallen, trok hij korte tijd bij zijn ouders in die de pastorie aan de Dorpsstraat in Oegstgeest bewoonden. Hier schetste hij zijn aangrijpende Sonata concertante (1942). Escher studeerde aan het Rotterdams conservatorium naast compositie bij Willem Pijper piano en cello.

Zie www.oegst.nl. Kaarten te koop bij de Rijnlandse Boekhandel: €25 voor volwassenen, €10 voor studenten en vrij entree tot 18 jaar. Reserveren: tickets@musaix.org