Gijs Goedhart met links van hem zijn vrouw en rechts van hem burgemeester Laila Driessen. | Foto: Buro JP
Gijs Goedhart met links van hem zijn vrouw en rechts van hem burgemeester Laila Driessen. | Foto: Buro JP Foto: Willemien Timmers

Lintje voor Gijs Goedhart

lintje n Donderdag 29 september nam Oegstgeestenaar Gijs Goedhart na 38 jaar dienstverband afscheid van de gemeente Leiderdorp in verband met zijn pensioen. Tijdens zijn afscheidsreceptie ontving hij uit handen van burgemeester Laila Driessen de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving deze voor zijn buitengewone inzet als beheerder van de Algemene Begraafplaats in Leiderdorp.

Goedhart spande zich altijd zeer in voor het welzijn van de vele mensen die hun dierbaren de laatste eer kwamen bewijzen of de laatste rustplaats van hun dierbaren bezochten. Het kwaliteitsniveau weerspiegelt de taakopvatting van de heer Goedhart: perfectionisme, kwaliteit en enorme betrokkenheid. Uit piƫteit voor de overledene en nabestaanden was hij in staat om zichzelf weg te cijferen. Voor, tijdens en na de plechtigheid stond hij als gastheer en 'geestelijk hulpverlener' nabestaanden altijd op een respectvolle manier te woord. Hij was in staat om verdriet van nabestaanden een plek te geven, troost te bieden, en hen de kracht te geven weer door te kunnen. Minder valide mensen konden er dankzij de inzet van de heer Goedhart altijd op rekenen dat zij op tijd en in alle waardigheid bij de afscheidsceremonie aanwezig konden zijn.
Die werkwijze heeft ertoe geleid dat de Leiderdorpse begraafplaats in 2000 een prijs heeft gekregen. Ook is op initiatief van de heer Goedhart een herdenkingsmonument geplaatst op het verzamelgraf.
De wijze waarop hij zijn functie heeft vervuld is uniek te noemen. Het is was voor hem geen werk, maar een roeping.