Bijeenkomt over de Klinkenbergerpas met voorbeelden over de herinrichtingsplannen. | Foto: Wil van Elk
Bijeenkomt over de Klinkenbergerpas met voorbeelden over de herinrichtingsplannen. | Foto: Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Ontwerp Klinkenbergerplas met applaus ontvangen

applaus n "We hebben het met ons allen bedacht", was de conclusie van de informatieavond over de herinrichting van de Klinkenbergerplas, gevolgd door een applaus van de aanwezigen.

Door Wil van Elk

Wethouder Jos Roeffen vertelde bij de bijeenkomst in de kantine van de gemeentewerf: "Ik ben trots op wat er na een proces van een jaar als definitief ontwerp is. Het is een project voor en door inwoners van Oegstgeest. Complimenten voor de gevonden oplossingen. Bijna alle inbreng doet recht aan het plan."

Inge van Huffelen van Leidse Ommelanden legde uit hoe het project past in het grotere geheel waarbij de gemeente, provincie en Holland-Rijnland samenwerken van 2014 tot 2020. "Het is een van de eerste projecten die in de uitvoerende fase is. Het doel is een duurzame strand-land-verbinding met routes en verblijfsplekken, en de regio nog mooier te maken".

Marianne van Veldhuizen en Sander Rombout van Copijn.nl vertelden hoe zij de meer dan honderdtwintig ideeën hebben ingepast, rekening houdend met vastgestelde kernwaarden. Marianne: "Er is gevraagd om duurzaamheid, hergebruik uit de bomenkap en kwaliteit van het speelwater". Sander zei: "Het wordt weids en vrij rustig, natuurlijk ingericht met een natuurspeelplaats. Het wordt een metamorfose met een grotere ligweide met ruimte voor evenementen (gemor uit de zaal - red), en variërende paden waarbij het wandelen spannender wordt".

Iemand wees wederom op het feit dat er veel gevaarlijke rotzooi is gestort in het verleden, vooral bij de kleine plas. "Er wordt continu gemonitord", was het antwoord. Hij was ook niet te spreken over het kappen van het riet en de waterhuishouding.

Vraag: "Waarom is de horecagelegenheid niet genoemd". Hoewel er niets geheims aan is, werd het buiten de presentatie gehouden. Er is een bouwvergunning en de grondeigenaren en de gemeente zijn hierover nog in overleg. Een verlate binnenkomer wees op de slechte paden en gaf aan dat er "goedkope rotzooi" is gebruikt. Na zes weken inspraak op de zienswijzen kan het college wellicht voor de Kerst al het plan vaststellen. Vanaf 6 oktober is de projectwebsite op het Internet te raadplegen.