Carla Thompson was verantwoordelijk voor het handwerk bovenop de hoed.
Carla Thompson was verantwoordelijk voor het handwerk bovenop de hoed. Foto: Willemien Timmers

Oegstgeestse maakt Prinsjesdag-applicatie

creatie n Eens per jaar kunnen op Prinsjesdag de mooiste hoeden worden bewonderd die door politici en hun partners worden gedragen.

Het man-teken bovenop de hoed die Marianne Thieme vorige week dinsdag op Prinsjesdag droeg werd geappliqueerd door Carla Thompson uit Oegstgeest.

Carla: "Een van de mooiste manieren om een figuur van stof op een andere stof te appliqueren is met de needle-turn techniek. Je naait het figuurtje met kleine steekjes vast terwijl je de naadtoeslag met de punt van je naald steeds naar binnen duwt. Meestal wordt dat heel erg mooi. Het is een tijdrovend, secuur werkje, maar het resultaat is veel strakker dan met andere manieren van appliqueren. De kleine pijltjes rondom het man-teken heb ik met de hand geborduurd.

Marianne Thieme staat bekend om haar opvallende hoofddeksels, en streed dit jaar met haat met haar 'Man man man man man'-hoed voor meer vrouwen in de politiek. De hoedencreatie van Thieme is volgens De Couturekrant winnaar van de Prinsjesdag Prijs 2016. "Zij draagt op Prinsjesdag een zwarte herenhoed, die het resultaat is van het werk van drie vrouwen. Bovenop de hoed heeft Carla Thompson het mannelijke seksesymbool geborduurd. Om de hoed zit een band van Miranda Loos met de tekst 'Man man man…'. De hoed is uiteindelijk samengesteld door Evelien Gentis-Smit."
Carla Thompson is eigenaresse van een kleine quiltwinkel in het centrum van Leiden waar zij voornamelijk Engelse quiltstoffen verkoopt en ook lessen verzorgt in quilten en allerlei manieren om stof te versieren waaronder dus ook needle-turn applique. "Het leuke van mijn winkel is dat ik met twee andere handwerkwinkels samen in één pand zit. Samen vormen wij Meet & Make, de handwerkhuiskamer van Leiden."