Ronde Tafel-voorzitter Eduard Verlinden overhandigt een cheque ter waarde van 1.650 euro aan Lucien Knoedler.
Ronde Tafel-voorzitter Eduard Verlinden overhandigt een cheque ter waarde van 1.650 euro aan Lucien Knoedler. Foto: Willemien Timmers

Cheque Ronde Tafel voor Muziekhuis Oegstgeest

muziek n Ook voor cultuur binnen de gemeente Oegstgeest, steekt de Ronde Tafel Oegstgeest graag haar nek uit. De twintig leden van Ronde Tafel Oegstgeest maken het voor 50 mensen die daar sociaal baat bij kunnen hebben mogelijk om naar een van de zes Zondagmatinees in Cultuurhuis de Paulus aan de Warmonderweg te gaan.

In ruil daarvoor overhandigde Ronde Tafel-voorzitter Eduard Verlinden een cheque ter waarde van 1.650 euro aan Lucien Knoedler, curator van de Zondagmatinees. Dit gebeurde vorige week donderdag in La France. Vervolgens deed Knoedler er verhaal: "Samen live een mooi concert meemaken, daar knappen mensen langdurig van op – je geniet lang na. Een concert is in wezen een spel, waarin de musici en de luisteraars samen verlossertje spelen. We spelen om te spelen en nergens anders om, en juist dit voedt onze verbeeldingskracht. Het is universeel en geldt dus ook voor muziek, alle muziek. Klassieke muziek ernstige muziek noemen is daarom flauwekul. Omdat je er stil bij moet zitten? Dat moet niet, zo speel je dit spel. Er zijn immers diverse manieren van luisteren."

Het motto van de Zondagmatinees in de Paulus, het spel bindt en verlost, is ontleend aan De spelende mens (1938), een van de hoofdwerken van de internationaal befaamde cultuurhistoricus Johan Huizinga (1872–1945). Knoedler: "Dit motto spruit voort uit diepgaand taalonderzoek en gedragswetenschap. In intieme ambiance van de grote zaal van Cultuurhuis de Paulus is het fijn samen te komen, te spelen en muziek te maken. Neem er op zo'n zondagmiddag gerust plaats."

Knoedler zegt te beschikken over een uitgestrekt netwerk van musici van hier en elders in Europa. Dat is vorig jaar in de Paulus inderdaad gebleken. Hij onderstreepte zijn verwantschap met de mannen van Ronde Tafel Oegstgeest: "Om een project als de Zondagmatinees van de grond te tillen, moet je zelf in de benen en steeds de handen uit de mouwen te steken. Een flinke klus telkens. Ook de leden van de Ronde Tafel Oegstgeest steken waar nodig zelf de handen uit de mouwen. Om die reden ben ik heel blij met de steun van de Ronde Tafel Oegstgeest." De zes Zondagmatinees in de Paulus dit seizoen staan op www.oegst.nl. De eerste is op 16 oktober, aanvang 16.00 uur. Reserveren tickets@musaix.org, kaarten te koop bij de Rijnlandse Boekhandel.