Hennie Völker snijdt samen met haar man Ed de Tillebeest-taart aan. Inzet: Benoeming tot ereburger. | Foto's W. T.
Hennie Völker snijdt samen met haar man Ed de Tillebeest-taart aan. Inzet: Benoeming tot ereburger. | Foto's W. T. Foto: Willemien Timmers

Hennie Völker-Dieben ontvangt erepenning bij afscheid

erfgoed n Een drukte van belang was het afgelopen zaterdag op Kasteel Oud-Poelgeest. Daar nam Hennie Völker-Dieben na ruim elf jaar afscheid als voorzitter van de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest.

Door Willemien Timmers

Völker heeft zich in het afgelopen decennium enorm ingezet voor het behoud en herstel van Oud-Poelgeest. 'Dankzij haar grote inzet en meeslepend enthousiasme zijn in haar bestuursperiode vele herstelwerkzaamheden en restauraties in gang gezet en afgerond. Hoogtepunt was de Drakenzaal, die in het voorjaar van 2016 is heropend. Ook is een leger van vrijwilligers op de been gebracht', aldus de uitnodiging.
Het grote gezelschap nam plaats in de Zuidzaal (halverwege de middag tot Hennie Völkers' verrassing omgedoopt tot Völker-Diebenzaal) waar ter gelegenheid van het afscheid een klein symposium plaatsvond. Carla Teune, die van 1984 tot 2004 hortulana van de Hortus Botanicus in Leiden was, beet het spits af met een lezing over het leven van Boerhaave die in 1724 Kasteel Oud-Poelgeest kocht om in de tuin meer ruimte te hebben voor zijn planten. "Fijn dat het landgoed onder jouw aanvoering zo aan het opknappen is," sprak ze tegen Völker. "Boerhaave zou het vast niet leuk hebben gevonden als het er niet goed bij lag."
De volgend spreker, adviseur voor cultureel erfgoed Korneel Aschman, beschreef 'de vrouwen van Poelgeest' door de eeuwen heen en sloot af met Hennie Völker. "Je laat het landgoed goed verzorgd achter."
Hennie Völker zelf nam de aanwezigen mee in een wandeling over het landgoed aan de hand van de bijzondere kaart van Miep Elskamp die in de hal van het koetshuis hangt. Verschillende wetenswaardigheden en humoristische anekdotes passeerden de revue. Dat ze zich jarenlang heeft vastgebeten in fondsenwerving bleek uit het door haar binnengehaalde bedrag bij vele stichtingen en verenigingen: 655.397 euro.
Völkers opvolgster, Annelies Koningsveld, liet weten dat de plek van de oud-voorzitter moet worden ingevuld door drie nieuwe bestuursleden.
Hans van Dinther, van de Raad van Commissarissen noemde Völker dapper en vol lef. "Je hebt de klus geklaard."


Als laatste kreeg de Oegstgeester burgemeester Emile Jaensch het woord. Hij noemde Völker een zakelijke en doelgerichte 'grande dame'. "Actief met resultaat. Je hebt er alles aan gedaan om het landgoed in oude luister te herstellen. Daar is de gemeente Oegstgeest je uitermate dankbaar voor."
Voor al haar inspanningen kreeg Hennie Völker-Dieben de erepenning van de gemeente Oegstgeest uitgereikt. Daarbij ontving zij van het college van Burgemeester en Wethouders een enorme taart van bakkerij Hugo de Groot in de vorm van een Tillebeest.
In het kasteel zal de Zuidzaal voortaan de Völker-Diebenzaal heten, en als cadeau zijn tevens twee portretten in de hal opgehangen van Boerhaave en zijn vrouw en dochter.


De naam is er al, nu de brug nog

Bouwen n De naam is er al maar de fietsbrug die Valkenburg vanuit de woonwijk 't Duyfrak met Oegstgeest gaat verbinden is er nog niet.

Door Piet van Kampen

Na vertraging van een paar jaar moet er nu tempo worden gemaakt zo was uit de woorden van projectleider Dick Stekelenburg op te maken. Afgelopen maandag deed hij de uitspraak in Holiday Inn waar enkele tientallen belangstellenden aanwezig waren.

Wethouder Klaas Jan van der Bent lichtte toe waarom er in 2012 werd gestopt met het uitvoeren van de plannen. "Het kostte toen hoofdbrekens, het was een complexiteit en geen financiële haalbaarheid. Diverse partijen trokken zich toen ook terug." Medio 2015 kwam er een nieuw plan op tafel na doorgevoerde verbeteringen. De Provincie, de gemeente Katwijk en de gemeente Oegstgeest namen de draad weer op. Het geheel zal wel in het door de Provincie beschikbaar gestelde budget moeten passen en de kosten worden geraamd op zes miljoen. Een eerder ontwerp waarin de brug een lichte bocht maakte en te duur zou worden, is in de prullenmand verdaagd.

Momenteel vindt de voorselectie van vijf aannemers plaats die vanaf 1 november kunnen inschrijven. In het voorjaar van 2017 zal de gunning plaats vinden en de planning is dat in het najaar van 2018 de brug gereed zal zijn. In het middenstuk komt een beweegbaar gedeelte voor de beroepsvaart en de doorvaart hoogte is drie meter. De criteria waaraan de aannemer moet voldoen zijn ervaring met bruggenbouw, ervaring met onderhoud, samenwerking met diverse partijen en de bouw van een duurzame brug. Er wordt ook gekeken naar Design (ontwerp) en Constructie om dit in één hand te houden. Tot 1 november is er voor betrokken burgers nog een mogelijkheid om met wensen en ideeën te komen en in het voorjaar wordt er nog een bijeenkomst voor belangstellenden georganiseerd. Een norm is ook dat de brug in het landschap moet passen. Het voorstel om de brug de naam Joop van der Reijdenbrug te geven (ex-wethouder van Oegstgeest en burgemeester van Valkenburg) viel bij beide gemeenten in goede aarde. De naam is er al, nu de brug nog.

Afbeelding
Afbeelding