Nadat de tuinders hard gewerkt hadden, was het tijd voor een verkwikkend bad. | Foto Vrij Groen
Nadat de tuinders hard gewerkt hadden, was het tijd voor een verkwikkend bad. | Foto Vrij Groen Foto: Willemien Timmers

'Zwembad' Vrij Groen aan de Rijn

groen n Vorige week, toen september haar warmste dagen ooit had, was het na afloop van het tuinieren heel verkwikkend om een duik in de Rijn te nemen, die aan Vrij Groen grenst.

Maar niet voordat er uit diezelfde Rijn ongeveer 350 liter water was gehaald om de planten op de moestuin en in de kassen te voorzien, want ook die hadden verkoeling nodig. Met kruiwagens vol water is er heel wat heen en weer gelopen tussen de tuin en de Rijn.

Want helaas is de touwpomp, waarover drie weken geleden nog geschreven werd in de Oegstgeester Courant, inmiddels volledig buiten werking. Door de bouwactiviteiten in Nieuw Rhijngeest is het slootje langs de Rhijnhofweg, waaruit het water werd gepompt, afgesloten door een aarden wal, waardoor de sloot helemaal droog is komen te liggen.

Dus dat werden wat extra kilometers lopen voor de tuiniers, met een verkwikkend bad na.


'Bouwverkeer moet écht door de wijk'

politiek n In de commissie ruimte van afgelopen donderdag werd ook de 'Nota van Uitgangspunten Bestemmingsplan Poelgeest' besproken.

Door Willemien Timmers

Voorafgaand aan de vergadering had inspreker en Poelgeestenaar Johan Langelaar onder andere laten weten aan de gemeenteraad dat de 'messen geslepen zijn' daar waar het gaat om toekomstig bouwverkeer door de wijk Poelgeest om het laatste project in de wijk, het Heemlandterras, af te bouwen.

Tijdens de twee inloopavonden die in augustus georganiseerd zijn, hebben veel bewoners en gebruikers van het plangebied vragen kunnen stellen, ideeën kunnen opperen en hun ongenoegen kunnen uiten over aspecten in of van Poelgeest. Deze 'oogst' aan opmerkingen werd door de raad 'bijvangst' genoemd tijdens de vergadering. Veel van het commentaar had namelijk niet rechtstreeks te maken met het bestemmingplan en kon daar niet in verwerkt worden.
De diverse raadsleden drukten wethouder Wendelien Tönjann op het hart wel iets te doen met alle opmerkingen. "Er leeft immers veel in de wijk." Daarop liet de wethouder weten dat er eind oktober een middag in de wijk Poelgeest is gepland, om met de bewoners in gesprek te gaan en de pijnpunten met eigen ogen te zien.


"Poelgeest is een prachtige wijk. Het is alleen verdrietig dat er een erfenis is van 'deel voor deel' bouwen, waardoor er telkens bezwaren kwamen voor nieuwe projecten en de boel steeds vertraagd werd."

"Ook is de parkeerdruk enorm omdat Poelgeest als groene wijk, met het idee voor een NS-station en bushaltes, gebouwd werd. Daarom was de parkeernorm bij bouwen 1,6 auto per huishouden. Nu ligt dat op 2.0." Wethouder Tönjann noemde de problemen in Poelgeest extra lastig 'omdat de inwoners van Poelgeest gespleten belangen hebben. "Daar waar de één vóór bepaalde maatregelen is, is de ander tégen. Dat voelt soms als een mission impossible."

Dat er straks middenin de wijk nog gebouwd moet worden, gaat ook de wethouder aan het hart. "Ik deel de zorgen over het bouwverkeer voor het Heemlandterras. Er is echter geen mogelijkheid dat dit verkeer over de oude Holle Mareroute zal rijden. Er is geen alternatief dan het verkeer door de wijk te laten rijden. Via de tennisbanen is ook geen optie. Consequentie is wel dat heipalen van een bepaalde lengte dus niet gebruikt zullen kunnen worden, omdat die niet door de straten vervoerd kunnen worden. De extra kosten voor het storten van de palen met beton zijn voor rekening van de ontwikkelaar. Dat is vervelend, maar sommige dingen kunnen nu eenmaal niet meer. Daar gaan wij zwaar bovenop zitten."
Tönjann vertelde tevens dat de ontwikkelaar grond voor twee torens heeft afgenomen. "Een belegger wil inderdaad de andere drie appartementencomplexen overnemen, maar daar is nog gesteggel over. Ik hoop dat alle grond per 1 januari 2017 is afgenomen."


In de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 september heeft er bij de Clusiushof een brand gewoed. De oorzaak hiervoor was een in brand gestoken brommer. Ik wil de jongeren die rond 01.00 uur aanwezig waren bij de ingang van het appartementencomplex oproepen om, als zij iets gezien hebben, dit door te geven aan Jan-Willem Harteveld, wijkbeheerder bij dit appartementencomplex, of anders contact op te nemen met Woningbouwvereniging Meer Wonen (beiden bereikbaar via 071-3315000). Het is de tweede keer in korte tijd dat er brand is geweest bij dit appartementencomplex. De sporen van de vorige brand zijn nog zichtbaar.

Ook hoop ik dat de dader(s) zo moedig zijn om zich te melden. Het was misschien wel stoer om de brommer in brand te steken, maar bent u zich bewust welk gevaar deze brand met zich mee kon brengen? In het gebouw wonen vele mensen. Ook gezinnen met kleine kinderen. Heeft u erbij stil gestaan hoeveel angst er bij de bewoners kan ontstaan? En heeft u ook nagedacht over de gevolgen voor degene van wie de brommer is? Misschien was deze persoon wel afhankelijk van de brommer en was dit zijn/haar enige vervoermiddel. Waar is uw respect voor andermans eigendommen?

Ik wil bewoners in de omgeving van de Clusiushof oproepen, als zij iets gezien hebben, zich te melden bij de genoemde personen/instanties.

Een verontruste Clusiushof-bewoner

Afbeelding
Afbeelding