Cor Knoester noemt Glass' werk 'magisch'. | Foto Willemien Timmers
Cor Knoester noemt Glass' werk 'magisch'. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Cor Knoester zet hommage Philip Glass op poten

muziek n Muziekliefhebber Cor Knoester (56) is groot fan van de Amerikaanse componist Philip Glass. Glass ontvangt morgen, donderdag 22 september, de hoogste culturele onderscheiding in de VS, The National Medal of Arts, uit handen van president Obama.

Door Willemien Timmers

De muziek van deze componist uit 1937 wordt gerekend tot de minimal music. Knoester noemt zijn werk 'magisch' en herinnert zich een concert van hem in de Melkweg. "Heel bijzonder; het was uitverkocht en muisstil." Ook vertelt hij van de opera 'Einstein on the beach', die vijf uur duurt zonder pauze. "En toch vliegt de tijd voorbij," meent de Oegstgeestenaar.

In 2017 zal Philip Glass, de meest gespeelde nog levende componist, zijn tachtigste verjaardag vieren. Knoester vroeg bij bevriende muziekliefhebbers welke gezamenlijke evenementen er vanwege dit jubileum worden gevierd. Ook zocht hij op het internet, maar kon in Nederland geen festival of andere gezamenlijke hommage vinden.

Hij trok de stoute schoenen aan en legde contact met pianist Jeroen van Veen. Een vrijmoedige stap voor een niet-musicus. "Ik ben enkel een fervent concertbezoeker, maar in dit geval besloot ik meer op mijn schouders te nemen. Het kon toch niet zo zijn dat er in Nederland niets gemeenschappelijks voor de verjaardag van Glass werd gedaan?"

Na een brainstrom met Jeroen van Veen wordt besloten als hommage een festival te organiseren. "We gingen op zoek naar gerenommeerde gezelschappen en een goede locatie."

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en heeft Knoester het voor elkaar gekregen dat veel bijzondere professionals belangeloos meewerken aan het festival. De opbrengsten worden geschonken aan The Philip Glass Center in de VS. Het is inmiddels een indrukwekkende rij geworden: onder andere Jeroen van Veen (piano), Amstel Quartet (saxofoon quartet), Slagwerk Den Haag, Tom Sanderman (saxofoon), Wiek Hijmans (gitaar), Orkest Nota Bene, Harpensemble Zwolle, Zangkoor Vocalise, De Dutch Junior Dance Division en Ilona Timmer (dans) werken mee aan de indrukwekkende middag. Het concert wordt gepresenteerd door muziekjournaliste Olga de Kort.
"Omdat we in Amsterdam in het eerste weekend van februari geen geschikte ruimte konden vinden, zijn we uitgeweken naar Hoofddorp, de plaats waar ik werk als manager. Uiteindelijk sluit dat mooi aan. Hoofddorpers zijn ook echte pioniers, net als Philip Glass."

De middag in theater De Meerse, die duurt van 14.00 tot 17.00 uur en waarvoor kaartjes slechts dertig euro kosten, zal gevuld zijn met zo breed mogelijk repertoire van Glass. Inmiddels is het ook mogelijk voorafgaand aan de middag een lunchconcert (Bo de Myttenaere, piano en De Strijkers, string quartet) en een lezing over Glass van Olga de Kort bij te wonen.

www.demeerse.nl