Bewoners van de Queridolaan lunchen samen. 'Aangenaam om elkaar beter te leren kennen.' | Foto Willemien Timmers
Bewoners van de Queridolaan lunchen samen. 'Aangenaam om elkaar beter te leren kennen.' | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Queridolaan-bewoners eten samen in stralende zon

ontmoeting n Afgelopen woensdag streken de bewoners van het appartementencomplex aan de Queridolaan neer op het grasveld achter hun woningen om, in de stralende zon en met uitzicht op het Oegstgeester kanaal, samen te lunchen.

De lunch werd verzorgd door leerlingen 'van de overkant': de Prof. Dr. Leo Kannerschool.
Het 41 appartementen tellende gebouw (gebouwd rond 1987) heeft een actieve Vereniging van Eigenaren. De afgelopen jaren werd het gebouw levensloopbestendig gemaakt. Met vereende krachten werd ook de serre aan de waterkant opgeschoond. "Er werden meubels bewaard voor 'ooit nog eens een keer'. Nu hebben we samen de serre ingericht om er zo nu en dan een koffieochtend te kunnen houden. Er zijn minder mannen, zij hebben soms een mannenontmoeting. Er is een kleine bibliotheek, een sjoelbak en een dartbord," vertelt bewoonster Elisabeth Bakker. "Ook staan de scootmobiels er gestald."

De meeste bewoners van de Queridolaan-flat zijn met pensioen. "We hebben een aantal bewoners die nog werken, verder een grote groep tussen de 70 en 75 jaar die de activiteiten organiseren en een grote groep 85 tot 88 jarigen, waarvan velen nog de bewoners van het eerste uur. De oudste bewoonster is 97 jaar. Fijn dat iedereen elkaar bij de gezamenlijke activiteiten, zoals deze lunch, kan ontmoeten."

Aan de overkant van het kanaal ligt de Leo Kannerschool. "We zien de leerlingen 's morgens met hun lege supermarktkarretje naar de Lidl rijden om inkopen voor de catering-lessen te doen." De bewoners zochten contact met de school of ze voor hen een lunch konden verzorgen. Rob de Wolf (leerkracht) en Elisabeth Bakker wisselden samen ideeën uit, en op de dag zelf verzorgde leerling Jesse de lunch.

"Wij hebben veel bewoners die alleen zijn komen te staan," besluit Bakker. "Voor hen is het gezellig eens samen te eten. Voor iedereen is het aangenaam elkaar beter te leren kennen en met elkaar te eten. Het geheel is een win-win situatie. De leerlingen van de Kannerschool leren in de praktijk om voor een grote groep een lunch klaar te maken. Wij hebben geen keuken. We gaan onze samenwerking in de toekomst zeker continueren."