Een groepsfoto van OLTC (LLTC) uit 1917. | Foto OLTC archief
Een groepsfoto van OLTC (LLTC) uit 1917. | Foto OLTC archief Foto: Willemien Timmers

Oegstgeester Lawn Tennis Club 130 jaar

tennis n De Oegstgeester Lawn Tennis Club heeft op zaterdagmiddag 17 september een uitgebreide receptie gehouden in het kader van het 130-jarig-jubileum. Veel genodigden uit met name de sportwereld, alsmede de burgemeester Emile Jaensch, wethouder Wendelien Tönjann en wethouder van sport Marien de Boer waren aanwezig op het fraaie tennispark van de club, die ooit startte in de gymnastiekzaal aan de Pieterskerkgracht in Leiden.

Door Wim van Tuijl

De receptie vormde een feestelijke afsluiting van de festiviteiten omtrent dit jubileum. Het thema 'All White' liep als een rode draad door het programma. Zo is er een toernooi gehouden met tennissen in witte kleding met witte ballen, white night with black light (in donker tennissen met lichtgevende ballen) en feestavonden voor senioren en jeugd. "Het jubileumjaar werd begin januari geopend met een White Wintertennistoernooi", vertelt Dick de Groot, voorzitter OLTC. Hans Bouwman van de jubileumcommissie overhandigde de voorzitter de Wikipediapagina waarop het 130-jarige OLTC sinds vandaag prijkt. "Veel verenigingen van 100 jaar of ouder voeren het predicaat "Koninklijke", sprak Hans. Hij hoopt dat ook OLTC dit in de toekomst mag dragen. "Als dit verzoek goed onderbouwd kan worden, gaan we als gemeente ons best doen", antwoordde burgemeester Emile Jaensch. "Namens de gemeente, van harte gefeliciteerd", sprak wethouder Marien de Boer.

Op twee na oudste

Met 130 jaar is OLTC de oudste club van Oegstgeest. Is het daarmee de oudste of één van de oudste tennisverenigingen van Nederland? Dick knikt bevestigend. De historie van OLTC vermeldt dat er thans nog twee tennisclubs bestaan die ouder zijn dan OLTC, te weten: de Haarlemsche LTC en het Rotterdamse Victoria. Beide zijn opgericht in 1885. Tennis was in die tijd voor Nederland een nieuwe tak van sport. Een landelijk overkoepelende organisatie bestond nog niet. Die werd opgericht in 1899. OLTC is voortgekomen uit de Leidse Lawn Tennisclub die op 17 september 1886 is opgericht.

Lange geschiedenis

De toenmalige LLTC heeft vroeger op diverse parken gespeeld. In 1937 werd de huidige locatie, tennispark De Krogt, aangelegd. De club huurde er drie banen. Dit waren de huidige banen 4, 5 en 6. De andere 5 banen waren in gebruik bij baankaarthouders die geen lid van een club waren maar wel tennisten. Pas in december 1974 besloten beide groepen samen te smelten tot één vereniging. Hieruit ontstond het huidige OLTC, dat vanaf toen over 12 tennisbanen beschikte. Het voormalige clubhuis, De Krogt, dateert uit 1932 en heeft de nostalgische uitstraling van een ouderwets Engels theehuis dat perfect past bij tennis of cricket. Door de groei van het ledental was aanleg van een veel groter clubgebouw noodzakelijk. Het werd in de zeventiger jaren in gebruik genomen.

In 1989 is het gehele complex geprivatiseerd en is OLTC-eigenaar geworden. Door de jaren heen werden steeds meer banen van verlichting voorzien en nu kan er op alle banen 's avonds ook getennist worden. De banen 1 tot en met 6 en 12 kregen in 2014 het zogenaamde Prestige Gravel waardoor er na regen sneller gespeeld kon worden terwijl toch op echt gravel gespeeld wordt. Op 11 maart 2014 werden deze nieuwe banen feestelijk geopend door de beroemde tennisspeler Jacco Eltingh; de speler die samen met Paul Haarhuis een duo vormde dat veel grand slamtitels heeft veroverd.

ambitieus

De club telt inmiddels 1050 senior- en 450 jeugdleden. Voorzitter Dick de Groot en secretaris Hester Baljet zijn graag bereid om te antwoorden op ambities van OLTC. "Jarenlang lag de nadruk op recreatietennis. Grote tennissers heeft OLTC niet voortgebracht. Maar dat kan veranderen, want OLTC heeft sinds enkele jaren ook wat meer prestatieve ambities", zegt Dick. Hij vertelt dat het wedstrijdtennis steeds nadrukkelijker een rol krijgt. Inmiddels zijn er 70 competitieteams actief. "Het Heren 1 team speelt nu hoofdklasse. Dit is het op één na hoogste niveau in Nederland", vervolgt Dick. Doorstroming van de eigen jeugd naar de eerste teams is een van de doelstellingen van de club." Hester legt uit dat een team uit 6 of 7 personen bestaat. "Een wedstrijd omvat vier singlepartijen en twee dubbels. De competitie telt slechts zeven weken en dus zeven wedstrijden," vertelt ze.

Meer dan competitie

Natuurlijk blijven de banen van OLTC ruimschoots beschikbaar voor recreanten. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan tennisles. "Rond 17.00 uur is het bijzonder druk, want dan is het tennisles voor de jeugd", zegt Dick. Vervolgt: "In tegenstelling tot andere verenigingen hebben we geen last van terugloop in ledental. "Wellicht heeft het te maken met ons fraai gelegen complex en de vele activiteiten", licht hij toe. Tijdens de receptie bevestigde mevrouw Bongers, die namens de KNLTB aanwezig was, de terugloop van het aantal tennisleden in Nederland. "Mooi om te zien dat OLTC nog steeds groei kent."

Dick gaat in op de vele activiteiten die OLTC door het jaar heen organiseert. "De nieuwe banen hebben een gravelsoort, waardoor het gehele jaar, behalve bij vorst, gespeeld kan worden. Buiten de voor- en najaarscompetitie hebben we een zeer druk bezocht open toernooi (dat de afgelopen week is gespeeld) en onderlinge toernooien voor senioren, 55-plussers, de jeugd en ook een onderlinge wintercompetitie. Voor onze jeugdleden houden we ook nevenactiviteiten, zoals een pannenkoekenmaaltijd of een verblijf op het strand, vertelt de ambitieuze voorzitter van de zeer levendige 130-jarige vereniging, die zeker lijkt van een bloeiende toekomst.

De jubileumcommissie. | Foto Wil van Elk