Liselotte Dessauvagie zal de leesclub begeleiden. | Foto Willemien Timmers
Liselotte Dessauvagie zal de leesclub begeleiden. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Bibliotheek Oegstgeest start leesclub voor kinderen

lezen n "Een maand of wat geleden werd ik door een Engelse moeder benaderd met de vraag of wij als bibliotheek ook activiteiten organiseren voor kinderen die graag lezen," vertelt bibliothecaris Maartje Nierop. "Dat liet mij niet meer los, en dus heb ik actie ondernomen."

Door Willemien Timmers

Samen met haar collega Liselotte Dessauvagie besloot Nierop de 'Boekenbende' op te richten. "Dat moet een plek worden waar kinderen die lezen als hobby hebben met elkaar leuke dingen kunnen bespreken en door het enthousiasme van de anderen nog meer van boeken gaan houden."

'Lezen is leuk'

"Erg leuk om dit op te pakken," zegt ook Dessauvagie. "Er zijn veel kinderen die lezen heerlijk vinden. Die zien we telkens weer de bieb uitlopen met een stapel boeken." Ze legt uit dat lezen goed voor je is. "Om het ingewikkeld te zeggen: het verdiept je literaire competentie. Door veel te lezen krijg je een dieper begrip van teksten. Daar komt bij dat onderzoek heeft uitgewezen dat lezers empatischer zijn, omdat ze de wereld beter snappen. Als je leest, moet je brein immers aan de bak. Constant ben je aan het denken: 'Wat gebeurt er. En hoe komt dat? En hoe voel ik mij daarover?' Dat maakt dat je actief nadenkt, en je creatieve talent ontwikkeld. Maar lezen is ook gewoon heel leuk hoor," lacht Dessauvagie.
Op 27 september zal de eerste bijeenkomst van de Boekenbende plaatsvinden. Daarna zijn er nog drie bijeenkomsten op 11 en 25 oktober en op 22 november.
"We hopen dat dat veel kinderen die gek zijn op lezen zich aanmelden, zodat we samen over boeken kunnen praten. Onderling zullen we bepalen waar we het over gaan hebben, wat we zullen lezen en wie we misschien wel zullen uitnodigen. Alle kinderen uit groep 7 en 8 zijn welkom, als ze maar plezier in boeken hebben."

Aanmelden kan via mnierop@bibliotheekbollenstreek.nl, (071) 5237351 of door even langs de balie te lopen. Leden (kinderen zijn gratis lid van de bibliotheek) betalen 10 euro.