Lenja van Rooij kan ook in het dagelijks leven niet stilzitten. | Foto Willemien Timmers
Lenja van Rooij kan ook in het dagelijks leven niet stilzitten. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Lenja van Rooij (10) speelt hoofdrol in debuutfilm van Pim Wessels

film n Het zal je maar gebeuren: je doet voor de lol mee met de auditie van een film, en je mag nog meespelen ook. Het overkwam de tienjarige Lenja van Rooij uit Oegstgeest.

Door Willemien Timmers

Lenja speelt mee in de korte debuutfilm van Pim Wessels (Spangas, Dance Dance Dance), die afgelopen zondag bij Lab111 in Amsterdam in première ging. In de spannende avonturenfilm 'Fruit Shoot de Dropping en de schat van Blijburght', spelen volgens Lab111 de vijf avontuurlijkste kids van Nederland een hoofdrol.

Uit maar liefst 1600 kinderen werd Lenja met nog negentien anderen uitgekozen om auditie te doen. Ze had nooit verwacht dat ze ook nog eens een hoofdrol zou krijgen

"Ik las ergens dat er avontuurlijke kinderen gezocht werden voor een nieuwe kinderfilm, toen moest ik wel aan Lenja denken," vertelt moeder Marihuela Belt. "Zij is altijd de hort op met haar 'leenhondje' Pip, en krijgt het vaak voor elkaar om helemaal vies thuis te komen."

"Mijn moeder vroeg voor de grap of ik in een film wilde spelen," zegt Lenja, die in groep 7 van Jenaplanschool De Kring zit, in Het Wolvenwoud. "Dat leek me wel leuk. We stuurden een heel avontuurlijke foto mee, waarop ik helemaal vies was."
Ze waren al bijna vergeten dat ze een brief hadden gestuurd toen ze werden uitgenodigd voor de auditiedag in CenterParcs. "Dat was echt een topdag," lacht Marihuela.

Vlak voor de vakantie kreeg Lenja bericht dat ze mee mocht spelen in de film, en half juli bracht ze een volle dag door in het totaal overwoekerde Land van Ooit, waar de film werd opgenomen. "Alle andere scenes waren al gefilmd, zodat alles met de vijf kinderen in één dag geschoten kon worden," vertelt haar moeder. "Het leuke was dat alles heel spontaan ging, en dat er veel geïmproviseerd kon worden."
Lenja, die ook veel atletiektalent heeft, genoot er van en zou best nog wel eens willen acteren. "Maar eigenlijk wil ik valkenier worden, of roofvogel trainer."

'Fruit Shoot de Dropping en de schat van Blijburght', is gesponsord door Fruit Shoot (die kinderen aan wil moedigen buiten te spelen) en gaat over een archeoloog die eindelijk de locatie vindt waar tijdens de Middeleeuwen het beruchte dorp Blijburght stond. Daar wordt gezocht naar een schat.

avontuur

Moeder Marihuela is trots op haar dochter. "Het was echt een belevenis voor haar. En het is vast niet het laatste avontuur dat we meemaken, want volgend jaar willen we als gezin een jaar gaan zeilen over de wereld."


VoorleesExpress in Oegstgeest groeit

voorlezen n Vijftien enthousiaste vrijwilligers staan dit seizoen in Oegstgeest klaar om voor te lezen. Deze voorlezers komen twintig weken lang elke week een uurtje bij een gezin thuis langs.

De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel bij gezinnen met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. De vrijwilliger laat de kinderen en ouders meer in aanraking komen met boeken, verhalen en (taal-)spelletjes. "Dit voorleesplezier verrijkt de woordenschat, stimuleert de taalontwikkeling, vergroot de wereld en prikkelt de fantasie van kinderen. Zij kunnen daardoor beter meekomen op school. Ook de contacten tussen kind en omgeving worden versterkt door de gesprekken en activiteiten die bij het voorlezen horen," aldus de organisatie.
De vrijwilliger betrekt ook andere gezinsleden bij het ritueel, zodat het voorlezen thuis een vaste plek kan krijgen. Kinderen die dagelijks vijftien minuten worden voorgelezen, leren elk jaar meer dan duizend nieuwe woorden. Daarnaast leren de vrijwilligers en de gezinnen elkaar kennen, iets wat de binding binnen het dorp versterkt. De kinderen en gezinnen worden opgeven vanuit de (voor-)school. Leerkrachten of pedagogisch medewerkers bespreken met ouders van kinderen die moeite hebben met taal of de aanmelding van het gezin bij de VoorleesExpress zinvol is.

"We zijn altijd op zoek naar vrijwilliger voorlezers en coördinatoren. Als vrijwillig voorlezer wordt je gekoppeld aan een kind en het bijbehorende gezin. Je komt wekelijks bij dit gezin over de vloer, op een vaste tijd aan het einde van de middag of in de avond. Als coördinator begeleid je een of meer gezinnen en voorlezers gedurende deze voorleesperiode. De Bibliotheek Bollenstreek zorgt voor de boeken en help je bij het uitzoeken van boeken die bij de kinderen passen." Aanmelden als vrijwilliger kan in de bibliotheek (Willemien Free) of op www.bibliotheekbollenstreek.nl/voorleesexpress.

De enthousiaste voorlees-vrijwilligers. | Foto PR