Doris Hochscheid en Frans van Ruth openen de nieuwe serie Zondagmatinees in de Paulus. | Foto: Carine Bijlsma
Doris Hochscheid en Frans van Ruth openen de nieuwe serie Zondagmatinees in de Paulus. | Foto: Carine Bijlsma Foto: Willemien Timmers

Opnieuw Zondagmatinees in cultuurhuis de Paulus

muziek n In Cultuurhuis de Paulus zijn weer Zondagmatinees te beleven. Zes dit seizoen: 16 oktober, 20 november, 22 januari, 19 februari, 12 maart en 9 april. Onder auspiciën van Stichting Internationale Muziekkamer Oegstgeest e.o. "Er is wel publiek dat snakt naar betekenis en diepte", aldus schrijver en columnist Bas Heijne onlangs. Dit inzicht vormt al langer de grondslag van de Zondagmatinees in de Paulus.

Het seizoen 2016/17 wordt op 16 oktober geopend met een recital van het cello-pianoduo Doris Hochscheid en Frans van Ruth. Hun internationale naam en faam kreeg onlangs extra cachet: op 9 oktober ontvangen zij tijdens een galaconcert in Konzerthaus Berlin een Echo Klassik voor hun unieke prestatie: zeven cd's met cellosonates van Nederlands componisten. Deze prijs is een van de internationaal belangrijkste in de wereld van de klassieke muziek. Hochscheid en van Ruth vertolken in de Paulus naast Mendelssohn een cellosonate van Julius Röntgen en de Sonata concertante van Rudolf Escher - wiens ouders in Oegstgeest woonden.

Op 20 november verwelkomt Muziekkamer Oegstgeest sopraan Nienke Oostenrijk en pianiste Marianne de Boer in een bijzonder programma: liefde en klacht in de Romantiek, een selectie van liederen die het oeuvre van Schubert kenmerken. De Romantiek was een Europees cultureel verzet tegen autoritair gezag, traditie en de klassieke orde – de Verlichting, waarin de mannelijke rede superieur werd geacht aan de 'irrationaliteit' van vrouwen.

Ieder seizoen in de Paulus is er Schuberts aangrijpende liedcyclus Winterreise, telkens door een andere zanger en pianist van formaat. Inmiddels voor de derde keer. Op 22 januari komen tenor Nico van der Meel en Pieter-Jan Belder, fortepiano. 'Mr Evangelist' wordt Leidenaar Nico van der Meel wel genoemd. Hij verwierf wereldfaam als evangelist in onder meer de Passies van Bach en hij is een geliefde liedvertolker en koordirigent.

Zie over de Zondagmatinees van 19 februari, 12 maart en 9 april www.oegst.nl. Ze vangen als steeds om 16.00 uur aan en duren tot ca. 17.30 uur. De toegangsprijs is voor volwassenen €25, voor studenten €10, vrij entree tot 18 jaar in gezelschap van een volwassene met een kaartje. Reserveren: tickets@musaix.org, kaarten zijn te koop bij de Rijnlandse Boekhandel.