De oogst wordt verzameld op de Vrij Groen-tuin. | Foto Anke Casteel
De oogst wordt verzameld op de Vrij Groen-tuin. | Foto Anke Casteel Foto: Willemien Timmers

Vergeten, ongewone en zeldzame groenten bij Vrij Groen

groen n De oogst op de biodiversiteitstuin Vrij Groen in Nieuw-Rhijngeest bestaat uiteraard uit de 'gewone' moestuingroenten als komkommers, pompoenen, aardappelen, tomaten, paprika, kruiden, pepers, kolen, sla, andijvie, bonen, rucola, knoflook, spinazie en venkel.

Ook worden er 'vergeten' groenten als pastinaak, postelein en snijbiet gekweekt. Maar wat te denken van kurkuma, daikon, melde, shiso en eeuwig moes, groenten die je ook op Vrij Groen tegenkomt.

Kurkuma (koenjit/geelwortel) is verwant aan gember. Wij kennen het als geel poeder, maar je kunt het ook als een wortel gebruiken. Het smaakt wat bitter en peperig en is een belangrijke smaakmaker.

Daikon, in het Japans letterlijk 'grote wortel', of witte rammenas is een zacht smakende, lange, witte Oost-Aziatische radijs. Het wordt gebruikt in salades, soepen, wokgerechten of pasta's.

Melde is mild van smaak, ietwat aards en een tikkeltje zilt. Het blad wordt gebruikt als spinazie en veelzijdig toegepast in bijvoorbeeld soepen, pasta's en quiches.

Shiso is en bijzonder plantje. De een proeft komijn, de ander iets citrusachtigs, maar er zijn ook mensen die proeven munt of         basilicum. In combinatie met bospaddenstoelen, kaas of bouillon komt de smaak perfect tot zijn recht.

Eeuwig moes is een kool die alleen vegetatief wordt vermeerderd door stekken of afleggen. Daardoor blijft dezelfde plant eigenlijk eeuwig groeien. Het blad wordt gebruikt zoals andere koolbladeren gebruikt kunnen worden. Heel jong blad is ook lekker om rauw te eten.