Tijdens 'The Magic Cowboy Show' vielen de kinderen van de ene verbazing in de andere. | Foto Willemien Timmers
Tijdens 'The Magic Cowboy Show' vielen de kinderen van de ene verbazing in de andere. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Magische KIVA-week

plezier n Van 15 tot en met 19 augustus verzorgde de Stichting Evenementen de 44ste editie van de Oegstgeester Kindervakantieweek.

Met als thema 'KIVA-magie is KIVA-magic!' was het met recht een magische KIVA-week, waaraan zo'n driehonderd kinderen samen begeleid door zo'n vijftig enthousiaste vrijwilligers deelnamen.

Het programma bestond uit leuke spelactiviteiten en attracties, een magische theatervoorstelling, muzikaal straattheater, een spetterend bezoek aan zwembad Aquamar in Katwijk, een dagje Drievliet. Een swingende disco, de Oegstgeester brandweer en een 'Magic Cowboy Show'. Vijf dagen lang was er een leuk en afwisselend programma en het weer werkte geweldig mee.

Tijdens de afsluiting op de Lijtweg liet Evenementen-initiatiefnemer Diderik Selier weten dankbaar te zijn dat weer zoveel vrijwilligers hun medewerking aan de KIVA hebben willen verlenen. "Uiteraard was het ook weer geweldig om te kunnen rekenen op de medewerking van de gemeente Oegstgeest, de mensen van de gemeentewerken en een tal van andere instanties. Ook zij hebben een aandeel in het succes van deze bijzondere KIVA-week."


Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest

Burgerinitiatief n Een burgerinitiatief wil langer zelfstandig leven mogelijk maken voor inwoners van Oegstgeest en met de oprichting van een vereniging hopen vrijwilligers die fase in het leven zo goed mogelijk te begeleiden.

Tekst en foto: Wil van Elk

Guus Bannenberg zag op zijn initiatief van begin dit jaar, gebaseerd op 130 burgerinitiatieven elders in het land, de plaatselijke politiek positief reageren. "Het komt uit de burgers zelf, zonder bemoeienis van overheden." Samen met Karin Bosch, Alice van Elk en Sikko de Jong vormt hij het voorlopige bestuur van de beoogde vereniging Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest.

Het burgerinitiatief wil een coöperatieve vereniging oprichten die maandelijkse bijeenkomsten organiseert, zowel informatief als recreatief. Netwerkvorming is een belangrijk doel. Daarnaast wil het burgerinitiatief de ideeën en vragen van inwoners op het gebied van wonen, zorg en welzijn inventariseren via een digitale enquête. Meer informatie hierover is te vinden op de website langerzelfstandiglevenoegstgeest.nl of op de Facebookpagina langerzelfstandiglevenoegstgeest. Het bestuur is bereikbaar via e-mail op info@langerzelfstandiglevenoegstgeest.nl.

Drempel

De drempel om hulp te vragen, bijvoorbeeld bij het verlaten van het ziekenhuis, is blijkbaar hoog. De vereniging in oprichting wil een nieuw netwerk opzetten om het elkaar makkelijk te maken, want ouder worden kan leuk zijn. Veel mensen willen als ze ouder worden graag zo lang mogelijk zelfstandig leven. Het burgerinitiatief wil daarin meedenken, geïnspireerd door vele andere zorgcoöperaties in Nederland. Er zijn bij ouder worden soms aanpassingen nodig in wonen, zorg en welzijn: bijvoorbeeld woningaanpassingen, intensieve zorg thuis en extra mantelzorg.

Vereniging

Langer Zelfstandig Leven wil als coöperatieve vereniging van burgers in samenwerking met professionele partijen de voorwaarden realiseren om zelfstandig leven mogelijk te maken. "Er komt een meldpunt en er komen buurtambassadeurs in diverse wijken in Oegstgeest. Daarvan zijn er al een paar aanwezig!" Het wordt een 'club' van doeners. "De burgers moeten zelf aan de slag en niet thuis zitten wachten op hulp, maar het heft in eigen hand nemen."

Informatiebijeenkomst

Om de belangstelling te peilen is op zaterdag 8 oktober om 13.30 uur een vrij toegankelijke informatiebijeenkomst in het Dorpscentrum te Oegstgeest waar wethouder Marien den Boer en wetenschapper van Delden van de Leyden Academy spreken. Daarnaast is er gelegenheid voor discussie over wensen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Op de website langerzelfstandiglevenoegstgeest.nl staat meer hierover.

Contact

Op de website is een contactformulier te vinden waarop belangstellenden ideeën en opmerkingen kunnen aangeven of zich aanmelden als voorlopig lid. Bij definitieve oprichting van de coöperatieve vereniging wordt het lidmaatschap - ter dekking van de onkosten van de vereniging - vijftien euro per persoon per jaar.


Karin Bosch, Guus Bannenberg en Alice van Elk (Sikko de Jong ontbreekt).