Wethouder Jos Roeffen plaatst samen met raadslid Simon Vogel de plaquette bij het beeld. | Foto Willemien Timmers
Wethouder Jos Roeffen plaatst samen met raadslid Simon Vogel de plaquette bij het beeld. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

'Nel met Hoed' is weer stralend voor heel Oegstgeest te zien

kunst n Sinds afgelopen maandag is het kleurrijke beeld Nel met Hoed, gemaakt in 1989 door kunstenares Maggi Giles, officieel weer 'bewonderbaar' voor alle inwoners van Oegstgeest.

Door Willemien Timmers

Nel's eerste standplaats was het Boerhaaveplein, maar daar werd het beeld beschadigd door het weer en contact met fietsen en boodschappentassen. Na restauratie vond Nel met Hoed een nieuwe plek in de hal van het gemeentehuis. Bij herinrichting van de hal moest het weg, en vond na een tijdje haar plek in het kantoor van de gemeentewerf. Leefbaar Oegstgeest raadslid Simon Vogel informeerde bij de wethouder of er voor deze dame geen mooiere plek te bedenken was. "Inderdaad jammer dat zo'n vrolijk kunstwerk niet voor iedereen te zien was," sprak wethouder Jos Roeffen afgelopen maandag.

Het verhuisproces werd in werking gezet, maar had best veel voeten in de aarde. "We moesten bedenken waar het kunstwerk herplaatst zou kunnen worden, en zagen dat het beeld een restauratie nodig had. Ook de kunstenares had haar eisen." Restaurator Mandy Slager uit Leiden had de eer Nel met Hoed onder handen te mogen nemen. Met groot respect voor het werk en de kunstenares heeft zij alle beschadigingen weggewerkt en het geheel schoongemaakt. Een collega van haar had de eerdere restauratie al uitgevoerd, dus het beeld was in veilige handen.

Nel met Hoed is vervaardigd van geglazuurde chamotte klei, en bestaat uit zeventien segmenten. Deze delen zijn met zwarte kunsthars in vier lagen aan elkaar gezet om een torenachtig geheel te vormen (Nel) met de laatste 'steen' er bovenop geplaatst (Hoed). Het beeld toont een katachtig wezen (zie inzet). De oplettende kijker ziet aan de achterkant nog iets dat op een staart lijkt.

Wethouder Roeffen gaf aan dat het doel was om Nel al voor de zomervakantie op haar nieuwe plek te installeren. "Het verplaatsen duurde even wat langer." Tevens liet hij weten dat de kunstenares, die in Engeland verbleef, het zeer op prijs stelt dat er zo goed met haar creatie om is gegaan in dit laatste traject. "Ik ben erg blij dat het beeld nu voor iedereen weer te zien is," liet zij schriftelijk weten.

Zelfs van buiten de bibliotheek is het kleurrijke beeld nu door de ramen te zien. "Fijn dat ze na deze Odyssee nu eindelijk weer op een vaste plek staat," aldus Roeffen.

Afbeelding