De mensen die op dit moment het bestuur en het secretariaat van K&O vormen. | Foto PR
De mensen die op dit moment het bestuur en het secretariaat van K&O vormen. | Foto PR Foto: Willemien Timmers

K&O Oegstgeest zoekt dringend bestuursleden en vrijwilligers

helpen n Eind juni besloot het College van Burgemeester en Wethouders, na een motie van de gemeenteraad, dat K&O voor komende twee jaar toch subsidie blijft ontvangen. Daarop heeft het bestuur van K&O besloten de opheffing, die zij had aangekondigd per 1 juli 2017, te annuleren. K&O blijft dus bestaan en haar bestuur is er alles aangelegen de condities te scheppen om dat blijvend te maken.

Nu er weer volop perspectief is, zijn meer en nieuwe bestuursleden nodig, die bereid zijn hun schouders onder onze K&O te zetten. Er is behoefte aan drie soorten vrijwilligers: Dagelijks bestuur (zij die zorgen dat de organisatie loopt en voor de continuïteit daarvan), sectiehoofden voor de vijf cursusdomeinen en de lezingen, en vrijwilligers die bereid zijn hand- en spandiensten te verrichten.


Al deze vrijwilligers - zoals het woord al zegt - worden niet bezoldigd, maar verrichten hun activiteiten uit 'roeping', op zoek naar een zinvolle besteding van vrije tijd en omdat het hun plezier geeft in een leuk en gedreven team mensen te werken.
Voor het dagelijks bestuur is er behoefte aan een nieuwe voorzitter en vicevoorzitter. Beiden zijn al meer dan tien jaar actief en aflossing van de wacht is dus gewenst.
Voor de secties zijn nodig sectiehoofden voor kunst en cultuur, creativiteit, culinair en sport, spel en welzijn. Deze sectiehoofden vormen, samen met het dagelijks bestuur, het Algemeen Bestuur van K&O.


"Als u wat voelt voor een dergelijke functie, of iets meer wilt weten wat het inhoudt, neem dan eerst contact op met het secretariaat: aan de balie bij K&O, per telefoon 5237165 of via mailadres ko.oegstgeest@12move.nl, waarna een bestuurslid contact met u opneemt.
Wilt u wel vrijwilligerswerk doen, maar u niet aan een bestuursfunctie wilt binden, meld dat dan ook aan het secretariaat," aldus Egmond van Rijn, de huidige voorzitter.
Op zaterdag 27 augustus is er Open Huis bij K&O aan de Lange Voort (naast de bibliotheek). Daar kan men docenten, bestuursleden en secretariaat ontmoeten.


Biodiversiteit bij Vrij Groen

groen n Biodiversiteit? Tja, het is een vreemd woord waar veel mensen nooit van hebben gehoord, zo bleek uit reacties op de Vrij Groen column van vorige week in deze krant. 'Bio' betekent leven en 'diversiteit' betekent afwisseling, verschil, verscheidenheid.

Biodiversiteit is een parapluterm voor alle verschillende soorten die we op aarde hebben. Het is belangrijk dat we - bijvoorbeeld - niet alleen maar meeuwen hebben, maar ook mussen, niet alleen maar gras, maar ook zand. Variatie is belangrijk voor het evenwicht in de natuur, omdat er verschillende soorten zijn blijft de natuur in evenwicht. Biodiversiteit zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat.


De wereld kan niet zonder biodiversiteit. Soorten en ecosystemen zorgen bijvoorbeeld voor de productie van zuurstof, afbraak van dode dieren en planten, bestuiving van planten, waterzuivering en het beheersen van plagen.

verscheidenheid

Bij Vrij Groen aan de Rhijnhofweg in nieuwbouwwijk Nieuw Rhijngeest, probeert men dit in het klein te bewerkstelligen. Naast de verscheidene onderdelen als de moestuin, bloemenheuvel en geurplanten die vorige week al beschreven zijn, zijn er op Vrij Groen ook een beestjesheuvel, een insectenhotel, diverse kreekjes, afwateringssystemen, fruitbomen, aardbeienveldjes en bramenstruiken te vinden.

De natuur wordt er, beheerst, haar gang gelaten, wat op sommige bezoekers als rommelig overkomt. Nee, een aangeharkte moestuin is het niet. Maar de weelderigheid die een biodiversiteitstuin geeft wordt door heel veel mensen juist gewaardeerd.

meemaken

Tuiniers en bezoekers kunnen zien, proeven, ruiken en meemaken wat je kunt doen met eetbaar en natuurvriendelijk groen in de stad en gebruik van oud en hergroeibaar materiaal op de tuin. Een duurzame inspiratietuin dus en daarom is Vrij Groen ook zo'n aanwinst voor Oegstgeest.

Wil je de nieuwsbrief ontvangen van Vrij Groen, stuur dan een mail naar vrijgroen@ideewinkel.nl

Afbeelding