Inwoners van Poelgeest bekijken de kaart en geven knelpunten aan. | Foto Willemien Timmers
Inwoners van Poelgeest bekijken de kaart en geven knelpunten aan. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Inwoners Poelgeest laten mening over wijk horen

politiek n Afgelopen donderdag konden inwoners meepraten over het later vast te stellen bestemmingsplan 'Poelgeest'. Vooraf was er veel protest geweest over de datum die geprikt was: middenin de vakantietijd. De gemeente Oegstgeest trok zich de kritiek aan, en plande voor donderdagavond 25 augustus opnieuw een inloopavond.

Door Willemien Timmers

Zo'n dertig inwoners kwamen naar het gemeentehuis om hun zorgen en ideeën over het plangebied te uiten. Niet alle belangstellenden hadden begrepen dat het om het aandragen van wensen ging. Sommigen dachten een presentatie te kunnen verwachten.

Velen wilden tijdens de avond hun mening geven over het uitblijven van een tweede volwaardige ontsluiting van de wijk (de nieuwe brug over de Haarlemmertrekvaart), maar de brug bleek onder een ander bestemmingsplan te vallen. Met klachten over het uitblijven van bouwactiviteiten op het 'Heemland Terras' kon evenmin wat worden gedaan, omdat deze zaak onder de rechter is.

Op de aanwezige ideeënformulieren vulden de aanwezige wijkbewoners evenwel allerhande wensen in. Zo waren er klachten te horen over een tekort aan parkeerplaatsen, of tenminste, aan onvoldoende parkeerplaatsen op de juiste plek. "Onder het Clusiushof staan parkeerplekken leeg om dat die bestemd zijn voor verkoop of verhuur. Die kunnen beter door de woningbouwvereniging worden gekocht en voor algemeen gebruik worden aangewend. Nu is de parkeerstrook op de Jac. P. Thijsselaan soms zo vol, dat bewoners van de Van Ooststroomhof bij de school moeten parkeren."

Ook was er onderling discussie over het ontbreken van een goed fietspad die de noordelijke helft van Poelgeest de wijk moet uitleiden over de Heukelsbrug. Verder sprak men over het sluipverkeer door de Van Steenishof en de nooit aangelegde Holle Mare-route. "Hierover is het laatste woord nog niet gezegd," stelde een bezoeker. "Het afwijzen van deze praktische route, die voor het verkeer veel voordelen met zich mee brengt, is op een ondoorzichtige manier gegaan. De Holle Mare-route moet terug op de agenda."