Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Mosselmarkt 27 augustus: terugkerend feest

eten n Nog even nagenieten van de zomervakantie op het terras aan de Irislaan met de echte Zeeuwse mosselen. Winkelcentrum Lange Voort organiseert ook dit jaar weer op zaterdag 27 augustus het jaarlijks gezellig mosselen eten samen met Visgilde Hugo van der Meij.

Volgens Hugo zijn de mosselen dit jaar van prima kwaliteit. Dat kan bijna niet anders, want de haringen zijn dit jaar ook uitstekend. Zij hebben beiden een goede waterkwaliteit nodig. Het mosselseizoen begint eigenlijk al in juli en hangt af van de groei en de conditie van de mossel. In Nederland hoor je vaak: "mosselen eten als de "r" in de maand is". Maar mosselen kan je van juli tot en met april goed eten. Met de start van het nieuwe seizoen is het in augustus en september heerlijk om mosselen te eten.

traditie

Deze lange traditie van mosselen eten op winkelcentrum Lange Voort is één van gezelligheid, lekker eten en ontmoeting (zie archieffoto WvE). Voor een klein bedrag kan er een portie gekocht worden, al of niet met een frisse witte wijn of een bijpassend bier. Je waant je toch zo weer op vakantie en met het uitzicht op de molen in het Irispark is het gewoon volop genieten.

makreel roken

Dit jaar zal ook weer getoond worden hoe makreel ambachtelijk gerookt wordt. Enkele Katwijkse vissersmannen tonen hun kunnen op het gebied van roken. De vaak zelfgemaakte rookkasten worden al vroeg in de morgen opgebouwd. Het hout wordt aangestoken met een open deur zodat de makrelen kunnen drogen, als de makreel goed gedroogd is, wordt na enige tijd het vuur getemperd zodat er rook ontstaat en kan het echte rookproces beginnen. Als de Katwijkers de makreel subliem vinden, kan er geproefd worden. Tevens is er volop gerookte makreel te koop voor thuis.

Kortom een heerlijk thuiskomen van vakantie en een goed begin op de Lange Voort.