Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Daarom kunstgras

Reactie op de brief ; 'Waarom al dat kunstgras?' van Eep Francken in de OC van 27 juli


Er gaat niets boven het spelen van een voetbalwedstrijd op een mooi natuurgrasveld. Waarom worden er dan steeds meer kunstgrasvelden aangelegd? Door de steeds heviger wordende regenbuien zijn de natuurgrasvelden vaak slecht of niet bespeelbaar. Daardoor worden in de herfst- en winterperiode vaak wedstrijden op natuurgras afgelast. Erger nog is het bij het trainen op natuurgras. Door het intensieve gebruik van de trainingsvelden en de natte periode veranderen deze na verloop van tijd in een modderpoel en moet de training regelmatig worden afgelast. Als straks de fusie van VV Oegstgeest en UDO een feit is gaan er ca. 80 elftallen twee keer per week trainen, wat een enorme belasting is voor de trainingsvelden. Vandaar dat voor de fusieclub om twee kunstgrasvelden gevraagd wordt waarop getraind en gespeeld kan worden. Dan heeft de fusieclub drie kunstgrasvelden in plaats van de twee die de clubs nu samen hebben. Er kan, met uitzondering na sneeuwval, altijd op kunstgras gevoetbald en getraind worden. Zelfs na zware regenval, want de kunstgrasvelden zijn enorm waterdoorlatend en zeer goed gedraineerd. Het materiaal dat gebruikt wordt bij de aanleg van kunstgrasvelden wordt gecontroleerd op schadelijke stoffen. De meeste clubs in het betaalde voetbal spelen op natuurgras en deze wedstrijden worden zelden afgelast, hoe kan dat? Bij deze clubs wordt er meestal alleen bij thuiswedstrijden van het eerste elftal op deze velden gespeeld, dus één keer in de veertien dagen. Daarnaast hebben deze velden veldverwarming. Bij de fusieclub worden straks ca. zes wedstrijden per zaterdag op de velden gespeeld. Zo zie je dat, om bovenstaande redenen, bij steeds meer voetbalclubs overgegaan wordt tot de aanleg van kunstgrasvelden. Daarom dus kunstgras.


Jan van den Broeck
Voorzitter vv Oegstgeest


Fietsongeluk door slecht wegdek Paedtslaan

Afgelopen dinsdag ochtend, 2 augustus, heb ik op de Paedtslaan, ter hoogte van de woning Langevoort 271, met mijn fiets een eenzijdig ongeluk gehad. Achter af bleek de oorzaak een slecht onderhouden stuk wegdek te zijn. Een boomwortel heeft het asfalt over volledige breedte van de weg omhoog gedrukt. Waardoor er een soort slecht zichtbare verkeersdrempel is ontstaan van ± 7 of 8 cm hoog en ± 30 cm breed (zie foto). Navraag leerde dat er al vaker door de buurtbewoners over dit obstakel bij de gemeente geklaagd was, maar dat er niks aan is gedaan. Direct na mijn melding van het ongeluk heeft de gemeente borden 'gevaarlijk wegdek' geplaatst en zogeheten rijplaten over de boomwortel gelegd. Maar dat was voor mij al te laat. Mijn bril was kapot en erger: vier hechtingen in mijn gezicht, een lichte hersenschudding twee gekneusde ribben en een pijnlijke schouder, arm en heup. Er waren twee mannen die getuigen zijn geweest en mij geholpen hebben. Hun namen heb ik niet maar ze mogen zich melden via redactie@oegstgeestercourant.nl.

Marc Klau


Rommel bij De Klink

Ik las vandaag het stukje in de courant van de troep in Haaswijk, die mensen laten slingeren. En ook van in de wijk Oegstgeest aan de Rijn, waar niet eens afval bakken staan, om de troep in te gooien. Waar Ik mij vaak aan erger is dat het bij de Klinkerbergerplas ook vaak zo'n rotzooi is. Ik ruim het ook vaak op, net als vele anderen. Sommige mensen laten gewoon de troep liggen voor wat het is, in de mooie natuur. Ik loop daar bijna elke dag met m'n hond en zie vaak, meestal in het weekeinde met mooi weer, dat men rommel vaak expres laat liggen.

Afgelopen weekeinde zat een grote groep mensen te eten met kinderen, ik denk wel zo'n 30 mensen. En de andere morgen? Het was één grote bende in die hoek. Ik heb het gewoon even opgeruimd, maar ik kan zoiets echt niet begrijpen en erger mij er groen en geel aan. Ook mensen met honden laten het poepzakje vaak gewoon in het gras achter. Ook op de wandelpaden liggen vaak drollen midden op het pad. Het minste wat je kan doen is het met een stokje of takje naar de zijkant schuiven, zo dat iedereen er niet in trapt. Ook vraag ik mij weleens af, of de politie weleens controleert op vissers, die ook vaak troep laten slingeren, vaak ook achter rietkragen.
Als we allemaal opruimen, blijft de plas mooi schoon en netjes.
J.P. Glasbergen, Rijnsburg

Afbeelding