Henk Timmerman, Frans van der Ven en Bert Noordhuis nemen afscheid. | Foto Willemien Timmers
Henk Timmerman, Frans van der Ven en Bert Noordhuis nemen afscheid. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Oud bestuur Raad van Kerken neemt afscheid

kerk n Drie bezielde mannen namen afgelopen voorjaar afscheid als dagelijks bestuurder van de Raad van Kerken Oegstgeest. Voor voorzitter Henk Timmerman (Protestantse Gemeente Oegstgeest), secretaris Frans van der Ven (Rk parochiekern H. Willibrord) en penningmeester Bert Noordhuis (Nederlands Gereformeerde Kerk) tijd om, na ongeveer drie periodes van vier jaar, het stokje over te geven.

Door Willemien Timmers

De Raad van Kerken Oegstgeest is een middel van bovengenoemde kerken (met de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt nog daarbij als waarnemer) om 'samen te werken en de beste gezamenlijke bijdrage te leveren aan de Oegstgeester samenleving'.

Al in de jaren zeventig werd de raad opgericht, toen de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente nog niet waren samengegaan in de Protestantse Gemeente Oegstgeest (PGO), en de H. Willibrordparochie nog zelfstandig was. Overigens maakt de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten Leiden-Oegstgeest ook deel uit van de PGO. Begin deze eeuw sloot ook de Nederlands Gereformeerde Kerk zich bij de Raad van kerken aan, en zeven jaar geleden werd de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt waarnemer. Deze vijf kerken zorgen samen voor een bestuur van twaalf leden dat maandelijks bij elkaar komt.

Henk Timmerman (78) is overtuigd van het nut van de raad. "Het is belangrijk om samen te werken; om dat wat we samen kunnen doen, ook daadwerkelijk samen te doen. Gezamenlijk willen we de positie van de kerk in de samenleving duidelijk maken." Frans van der Ven (84) en Bert Noordhuis (75) benadrukken de betekenis van die samenwerking. "Dit komt onder andere naar buiten in de uitgifte van de Oké, ons gezamenlijke blad. Hiermee willen de deelnemende kerken laten zien dat ze middenin het dorp staan."
Oké is, voor zover bekend, het enige oecumenische huis-aan-huisblad in Nederland, en valt maandelijks bij zo'n 10.000 huishoudens op de mat.
"De Raad van kerken heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij het verzorgen van het godsdienstonderwijs op de openbare scholen in Oegstgeest," herinnert Frans van der Ven zich. "De kerken financierden die lessen, later heeft de overheid dat overgenomen."
Natuurlijk komt in het gesprek ook de jaarlijkse vredesweek aan de orde, waarin de heren in hun bestuursperiode het initiatief voor namen. "De laatste jaren hebben we die week, waarin we onder andere lezingen en gedichtenwedstrijden organiseerden, afgesloten met een gezamenlijke kerkdienst van alle kerken in sporthal De Cuyl," vertelt Timmerman. "Op deze vredeszondag waren dan de afzonderlijke kerken gesloten. Erg mooie gebeurtenissen!"
De heren herinneren zich ook hoe in de afgelopen ongeveer veertien jaar dat ze samen in het bestuur zaten diverse verbindingen zijn gelegd met de Oegstgeester samenleving. Zo is de Raad van kerken officieel deel gaan nemen aan de 4 mei herdenking in het Bos van Wijckerslooth. "We steken daar een kaars aan in plaats van een krans te leggen," vertelt Noordhuis. "De dag na de herdenking brandt hij vaak nog – een mooi teken." Ook de ontmoeting na de herdenking, die sinds twee jaar in het Dorpscentrum plaatsvindt, komt uit de koker van de Raad van kerken.
De raad is sinds enkele jaren ook aanwezig bij de avonden voor nieuwe Oegstgeester bewoners.
Ook naar de gemeente heeft het overlegorgaan zich geprofileerd. "Zo worden we nu altijd uitgenodigd bij bijeenkomsten over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De Raad van kerken hecht grote waarde aan de open contacten met de burgerlijke gemeente."

Actief

In de eerste tien jaar van deze eeuw is de Raad van Kerken volgens de heren veel actiever geworden. "Het jaarlijkse Groene Boekje, met daarin alle activiteiten van de diverse kerken, en de maandelijkse inhoud van OKé zeggen genoeg. We hoeven ons bij dit afscheid niet te schamen."

De heren kijken voldaan terug op de jaren die achter hen liggen. Van der Ven: "We hebben ook succesvol discussies weten aan te wakkeren, dat is mooi. Ook was het goed om regelmatig een kerkdienst bij een ander bij te wonen." Noordhuis: "Het is fijn om door dit bestuur een warme band met mensen uit andere kerkelijke gemeenschappen te hebben opgebouwd. Dat heeft mij veel goede dingen gebracht." Timmerman sluit zich hierbij aan: "De intensieve samenwerking met zoveel anderen vormt ook jezelf. Dat is iets om dankbaar voor te zijn."

Het nieuwe bestuur, bestaande uit Cor van Beuningen, Jasper de Kogel en Alies van Tuijl, wensen de drie oudgedienden veel goeds toe.
"Het is belangrijk dat de Raad van kerken met enthousiasme doorgaat om samen dingen te organiseren. Ook is het van belang de weg naar de burgerlijke gemeente open te houden, en mee te praten waar het kan."
Tenslotte benadrukken de heren dat het belangrijk is dat de kerken elkaar versterken, in plaats van dat ze elkaar in de weg lopen, en samen zich naar buiten toe laten zien. Want 'kerken moeten zich niet opsluiten in hun eigen godzaligheid'.