Ook in de Julianalaan zullen wellicht beeldbepalende bomen worden gekapt ten behoeve van het wateractieplan. | Foto Willemien Timmers
Ook in de Julianalaan zullen wellicht beeldbepalende bomen worden gekapt ten behoeve van het wateractieplan. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

'Groen is een kostbaar goed'

bomen n Oegstgeest staat bekend om zijn groene lanen. Veel inwoners koesteren 'het groen' en de mooie bomen die het geestdorp karakteriseren. Bomenbond Rijnland zet zich in om, ook in Oegstgeest, het groen op peil te houden.

Door Willemien Timmers

Secretaris Bea Hoogheid vertelt dat de bomenbond sinds 1995 opkomt voor bomen in de regio Rijnland, maar ook voor natuur in het algemeen. Hoogheid en bestuurslid Arjan Korevaar vertellen over het belang van de natuur om ons heen, en hoe belangrijk het is dat organisaties als de Bomenbond zich daarvoor inzetten.

"Neem nu bijvoorbeeld de kapvergunning die voor 32 bomen in het Oranjepark is aangevraagd vanwege de realisatie van het Wateractieplan. Het is logisch dat er iets gedaan moet worden aan de wateroverlast in het oude dorp, maar houdt men bij de uitvoering van het plan rekening met de bomenverordening van Oegstgeest? Daarin wordt onder andere beschreven dat bij voorgenomen kap altijd gekeken wordt naar de natuurwaarde, de cultuurhistorische waarde, de beeldbepalende waarde en de waarde van de bomen voor het dorpsschoon en de leefbaarheid van het dorp," stelt Hoogheid vanuit haar passie voor de natuur. "Soms lijkt het alsof men de eigen verordening niet goed kent, en niet zorgvuldig te werk gaat zodat bijvoorbeeld een deel van de bomen gespaard kan blijven."

De secretaris verwijst naar de tabel bij de kapvergunning voor de 32 bomen die op de nominatie staan om eventueel gekapt te worden. "Wat schetste mijn verbazing? Niet één van de bomen scoorde positief op alle waardes waar we het net al over hadden. Niet één plusje staat er in de tabel. Dat heeft mij wel aan het denken gezet."

integrale visie

Nadrukkelijk stellen Hoogheid en Korevaar dat de Bomenbond niet als een activistische groepering te werk gaat. "Natuurlijk moet de riolering worden aangepakt, en natuurlijk moeten er huizen worden gebouwd, maar we ijveren ervoor dat met die plannen de belangen van de natuur integraal worden meegenomen," legt Hoogheid uit. "Bovendien kent de natuur een grotere samenhang dan men vaak denkt," vult Korevaar haar aan. "Soorten verdwijnen als bomen en struiken gekapt worden. Dat leidt tot een verschraling van onze directe leefomgeving."
"Het is van belang dat we bij alle plannen die we maken een integrale visie hebben. People, planet, profit; het zijn de geijkte termen, maar het is belangrijk een zo optimaal mogelijke balans te creëren. Bouwers willen ook duurzaam bezig zijn, en moeten soms net een duwtje in de rug hebben om ook de natuur een afgetekende plek te geven in hun projecten."

Terug naar de situatie in het Oranjepark. Het is duidelijk dat een heel aantal bomen er uit moet, en dat daar nieuwe exemplaren voor terug zullen worden geplaatst. De grote, oude kastanje aan de Prins Hendriklaan heeft kastanjebloedingsziekte, en zal moeten worden gekapt.
"Waar ik bang voor ben is dat sommige bomen die niet gekapt hoeven worden, een jaar na deze operatie alsnog afsterven omdat de dragline die de straat openmaakte hun wortels eenzijdig heeft verwijderd. Dat zou zo jammer zijn," benadrukt Bea Hoogheid, die gelooft in alternatieven. "Vaak is het mogelijk om bomen te sparen."

meedenkers

Bomenbond Rijnland hoopt ook in Oegstgeest een actieve groep meedenkers te kunnen creëren. "Het zou fijn zijn als mensen in Oegstgeest groene kwesties zelf gaan oppakken, en aan de hand van bijvoorbeeld de bomenverordening om zich heen gaan kijken om te zien hoe zij kunnen bijdragen aan een leefbare omgeving. Ook bij het gemeentebestuur en bij ambtenaren groeit het besef dat groen is een kostbaar goed is. Samen is het mogelijk om Oegstgeest groen te houden, of misschien zelfs nog groener te maken."

Inwoners van Oegstgeest die meer informatie willen over de bomenbond, of zich als vrijwilliger willen inzetten, kunnen contact opnemen met secretaris@bomenbondrijnland.nl.


Aansluiting Flora op A44

AFRIT n De A44 vanuit de richting Amsterdam heeft via de afrit Oegstgeest/Rijnsburg (7) vanaf eind juli een directe aansluiting met het Royal FloraHolland complex gekregen.

Door: Wil van Elk

Het vrachtverkeer naar de veiling Royal FloraHolland is nu een stuk sneller op de plaats van bestemming en voor Oegstgeest en Rijnsburg betekent het aanzienlijk minder vrachtverkeer in de bebouwde kom. De aansluiting op de Rijnzichtweg is verbreed en de busbaan is verwijderd voor een betere afhandeling van het verkeer.

Het veilingterrein verlaten wordt geregeld met een verkeersregelinstallatie. Het verkeer op de afrit Oegstgeest/Rijnsburg (7) krijgt dan rood licht. Vrachtverkeer richting Den Haag kan via de oprit aan de overkant van de Rijnzichtweg de A44 oprijden. Verkeer richting Amsterdam gaat linksaf het viaduct onderdoor en daarna linksaf naar de oprit.

De op- en afrit Flora Rijnsburg is sinds eind juli in gebruik. | Foto: Wil van Elk.