Timo (staand), Lisa en Jan van der Geest studeren komend jaar alle drie in het buitenland. | Foto Willemien Timmers
Timo (staand), Lisa en Jan van der Geest studeren komend jaar alle drie in het buitenland. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Studeren in het buitenland III

Jan, Timo en Lisa van der Geest steken alle drie de grote plas over

Studeren n Komend cursusjaar studeren Jan (22), Timo (20) en Lisa (18) van der Geest alle drie aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Een leeg huis dus voor vader en moeder van der Geest die in de Oegstgeester wijk Clinckenburgh wonen.

Door Willemien Timmers

Timo van der Geest weet al hoe het leven in Amerika is, hij vertrekt binnenkort naar Middlebury in de staat Vermont om daar aan zijn derde jaar (major economie) te beginnen. Zijn oudere broer Jan gaat vanuit de Universiteit van Amsterdam op exchange voor een jaar naar Hamilton, Ontario (Canada) om daar accounting te studeren. Lisa, de jongste, gaat naar Easton in de Amerikaanse staat Pennsylvania om te gaan hockeyen en de komende vier jaar Liberal Arts te studeren.

In de keuken van hun ouderlijk huis praten de drie volop over hun plannen.
Jan legt uit dat hij het geweldig vindt om met cijfers bezig te zijn, en dat hij zichzelf in de toekomst wel als accountant ziet, net als zijn vader. "Op de UvA heb ik in drie jaar mijn bachelor economie gehaald, en heb via de universiteit dit 'extraatje', een jaar weg, kunnen regelen. Het is heel interessant om met de wereldeconomie bezig te zijn. Er zijn daar in Ontario een heel aantal vakken die ik graag wil volgen, en die mij nog meer inzicht zullen geven in hoe de accountancy wereldwijd werkt. De regels zijn in veel landen inmiddels al internationaal aan het worden." Vooralsnog is het de bedoeling dat hij één jaar in Canada verblijft en dan in Nederland zijn scriptie zal schrijven. "Samen met zeven Canadezen ga ik over een aantal weken in een huis wonen dat niet op de campus ligt, maar wel op vijf minuten loopafstand van de universiteit ligt. Ik heb er heel veel zin in. Ik ben er klaar voor."
Na twee jaar ervaring weet Timo hoe het studentenleven in Middlebury er uit ziet. Nadat hij drie jaar geleden zijn VWO-diploma had gehaald op het Rijnlands Lyceum, was hij wel toe aan een uitdaging. Met de inspiratie van een vriend en de hulp van een bedrijf kwam hij uiteindelijk in Vermont terecht. "Ik heb daar de mogelijkheid gekregen om, naast de gewone vakken voor mijn studie economie, op hoog niveau tennis te spelen. Het hele jaar rond wordt er tennis gespeeld, maar het echte tennisseizoen begint pas in het voorjaar." Met zijn tennistalent kwam Timo ver in Amerika. Zo won hij met zijn team tweemaal het kampioenschap van New England en stonden ze tweemaal in de landelijke finale. "In Amerika nemen ze sport heel serieus. Dat maakt het heel leuk om daar deel van uit te maken."
Over twee jaar hoopt Timo in Rotterdam zijn Masteropleiding economie af te ronden. "Daar ben ik nu al mee bezig, en dat ziet er goed uit."

Lisa van der Geest is bij het verschijnen van deze krant al aan het hockeyen in Pennsylvania. "Met 22 meiden beginnen we op 5 augustus al aan het pre-pre-season," legt ze uit. Toen ze in 5 VWO zat, ook op het Rijnlands overigens, woonde ze bij hockeyclub Cartouche een voorlichtingsbijeenkomst bij over hockeyen in het buitenland. Toen ze er eenmaal van overtuigd was dat ze dat ook wilde, kwam de hele machine in werking. "Ik moest, net als alle anderen, onder andere de SAT-test (een soort Cito-toets) en de Toefl-test (niveau van Engels) tot een goed einde brengen. Daarna volgde een hele to-do list. Ik had de luxe dat ik kon kiezen uit een aantal universiteiten aan de oostkust."
Het zal heel hard trainen worden, daar is Lisa zich van bewust. "Omdat wij hier allemaal op ons achtste beginnen met hockeyen, zijn we tactisch heel sterk. Maar in Amerika zullen we fysiek vol aan de bak moeten." In haar team zit nog één Nederlands meisje. "Maar mijn room mate wordt een Amerikaanse soccer-girl."
Naast hockey begint Lisa met haar studie Liberal Arts, waarbinnen veel studierichtingen en vakken mogelijk zijn. "Na deze vier jaar kom ik gewoon weer terug naar Nederland. Daar ga ik wel van uit. Welke Masteropleiding ik hier wil doen, weet ik nog niet."

nest

Moeder van der Geest hoort lachend de verhalen van haar kinderen aan. Gaat ze ze alle drie niet vreselijk missen? "Dat wel, maar wel hebben zelf ook veel in het buitenland gewoond, dus we kennen dat leven. Bovendien duren de kerstvakantie en de zomervakantie heel lang, en dan zullen ze alle drie weer even terug op het nest zijn."


Ga jij ook studeren in het buitenland of doe je dat al? Meld je aan voor een interview via redactie@oegstgeestercourant.nl of 06-10089124.