Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Waarom al dat kunstgras?

De Oegstgeester Courant van 6 juli komt met goed nieuws: de voetbalclubs UDO en Oegstgeest gaan fuseren. Zij zijn in staat om zelf orde op zaken te stellen. Met deze demonstratie van eigen kracht steken de voetballers van Oegstgeest gunstig af bij die van Leiden, waar verenigingen failliet gaan en andere alleen overleven dankzij jarenlange bemoeiing van de gemeente.

Toch kunnen we niet voor honderd procent juichen. De Oegstgeester Courant zegt namelijk ook dat er een "voorwaarde" aan de fusie verbonden is. En die voorwaarde is: voldoende kunstgrasvelden, die voor een deel betaald moeten worden door… de gemeente.
Dat is slecht nieuws, want kunstgras is er al veel te veel in Nederland. Het is jammer dat zo'n uitstekend besluit als dat van de fusie daarvan afhankelijk wordt gemaakt. Een paar maanden geleden las ik (ook in de Oegstgeester Courant) dat de derde club van Oegstgeest, ASC, op de nieuwe velden natuurgras laat groeien. Prachtig, want je hoeft er Dirk Kuyt niet naar te vragen om te weten dat de voetballers zelf het liefst "de wei in willen" en kunstgras zien als tweede keus.
Ik gun ASC alle goeds maar ik zie niet in waarom het echte gras alleen zou groeien voor rood-zwart en niet voor UDO/Oegstgeest. Het is waar dat er zelfs in de Nederlandse eredivisie her en der op kunstgras wordt gespeeld, maar dit is een Nederlands verschijnsel, gestimuleerd door Nederlandse kunstgrasfabrikanten. Een van hen is hoofdsponsor van Heracles uit Almelo.


In het buitenland wordt kunstgras nog maar zelden toegepast voor topwedstrijden, in Amerika wel bij schoolvoetbal en ook bij vrouwenvoetbal. Dat wordt daar kennelijk nog niet helemaal serieus genomen. Kunstgras is ook in Nederland bij de grote clubs nooit ingevoerd, zelfs niet in de Amsterdam Arena, waar echt gras nauwelijks wil groeien. Als de Kuip kunstgras zou hebben, zou Kuyt daar nooit zijn teruggekeerd.

De spelers in Oegstgeest zijn (nog) geen Kuyt, maar ze hebben toch allemaal recht op een lekker veldje?
Meer plezier is belangrijk, maar er zijn dwingender argumenten voor echt gras. De verdenking bestaat immers dat kunstgras kankerverwekkend zou zijn doordat tijdens de slijtage, die altijd optreedt, gevaarlijke deeltjes vrijkomen. De fabrikanten van kunstgras zeggen dat dit een onzinverhaal is. Hopelijk krijgen ze gelijk. Maar na een aantal sterfgevallen op jonge leeftijd in Amerika, met bij de overledenen een aantal keepsters uit het vrouwenvoetbal, wordt daar en ook in Europa nu uitgezocht hoe dit precies zit. Het is onverstandig om daaraan voorbij te gaan en hals over kop een beslissing te nemen die glad verkeerd kan uitpakken.

Als op de velden in Oegstgeest nog meer kunstgras komt, is dat een flinke aanslag op de onbedekte-bodemvoorraad van de gemeente. In heel Nederland vraagt de overheid aan de mensen die een tuintje hebben, om dat vooral niet te betegelen. Mede namens de vogels, maar vooral ook in ons directe eigenbelang. Zoals we inmiddels allemaal weten komen er steeds meer en steeds heviger regenbuien op ons af. Al dat water moet weg en de afvoer via de open onbebouwde oppervlakte ("de grond in") kunnen we niet missen. Toch zie ik ook in Oegstgeest menig voortuintje onder steen verdwijnen. Terwijl veel Oegstgeestenaren over wateroverlast kunnen meepraten! Nu is elk voortuintje er een, maar bij sportcomplexen praten we natuurlijk over veel grotere oppervlaktes, die je bij plensbuien beslist niet wil missen.

Als de gemeente Oegstgeest de voetbalvelden met kunstgras gaat afdekken, is dat een reusachtige zet in de verkeerde richting.

Eep Francken