Stephanie Teeuwen niet kan wachten om met haar nieuwe leven te beginnen. | Foto: Willemien Timmers
Stephanie Teeuwen niet kan wachten om met haar nieuwe leven te beginnen. | Foto: Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Studeren in het buitenland II

Stephanie gaat studeren aan één van de oudste universiteiten van de USA

studeren n Nog een paar weken en dan vertrekt Stephanie Teeuwen (17) misschien wel voorgoed naar de Verenigde Staten. Haar hele leven woonde ze in Oegstgeest, maar nu ze haar diploma aan het Stedelijk Gymnasium in Leiden heeft behaald, is het tijd voor een nieuwe levensfase.

Door Willemien Timmers

"Toen ik in de vierde klas zat, woonde ik een voorlichtingsbijeenkomst bij van de studie politicologie in Leiden. Toen wist ik dat ik in de toekomst iets soortgelijks wilde gaan studeren. Al snel kwam daarbij het plan om dat in het buitenland te doen; in een land groter dan Nederland. De combinatie van internationale betrekkingen en geschiedenis trekt mij," vertelt de gemotiveerde Oegstgeestse enthousiast. Op school kreeg ze de nodige hulp en via de website van het Fulbright Center selecteerde Stephanie een zestigtal universiteiten in de Verenigde Staten waar ze politicologie zou kunnen studeren. "Omdat mijn ouders dat een prettig idee vonden, besloten we een universiteit aan de oostkust te zoeken. Toen bleven er nog veertig kanshebbers over."
Uiteindelijk viel de keus op Dickinson College in Pennsylvania. Een universiteit die in 1783 werd opgericht door Benjamin Rush, één van de ondertekenaars van de Onafhankelijkheidsverklaring. Dickinson was de eerste universiteit die in de nieuwe Verenigde Staten werd opgericht.
"Dat het zo'n bijzonder en gerenommeerd instituut was, wist ik niet eens. Ik koos het uit omdat het aansloot bij wat ik graag wilde studeren. Het is een privé-universiteit, dus de kosten zijn aanzienlijk. Toen ik eenmaal door de selectie was gekomen, waarvoor ik overigens heel veel formulieren moest invullen, een essay moest schrijven en aanbevelingsbrieven moest opsturen, kon ik gelukkig een beroep doen op een aantal fondsen," legt Stephanie uit.

Dickinson College is een kleine universiteit waar zo'n 2500 studenten college volgen. "Van de 650 eerstejaars komt zo'n tien procent uit het buitenland, met name uit het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. Vanwege de selectieprocedure en de kleinschaligheid merk je aan alles dat de studenten op Dickinson erg gemotiveerd zijn."

Aan haar houding is te merken dat Stephanie Teeuwen niet kan wachten om aan haar nieuwe leven te beginnen. Ze heeft zich ingeschreven voor 'liberal arts & science' waar politicologie een onderdeel van vormt. "Ondanks dat het een kleine universiteit is, zijn er meer dan veertig 'majors' die je kunt volgen, maar eerst begint de opleiding heel breed. Ik verwacht vooral veel essays te moeten schrijven."
Na haar bacheloropleiding, die vier jaar duurt, hoopt Stephanie ook nog een master in rechten te doen in Amerika. "Dat zou dan nog eens drie jaar duren. Ik heb nu een visum tot 2021, dus ik kom al een heel eind."
De bescheiden Oegstgeestse heeft grootse plannen. Lachend: "Vroeger wilde ik altijd Eskimo worden; waarom weet ik niet. Als ik nu over de toekomst nadenk, zou ik graag bij de Verenigde Naties in New York werken. Daar is deze studie een goede voorbereiding voor."
Eerlijk geeft Stephanie aan dat 'haar hart niet in Nederland ligt'. "Maar met de kerst ben ik vier weken vrij, en in de zomer zelfs drie maanden, dus ik zal nog vaak terugkomen naar Oegstgeest."

Ga jij ook studeren in het buitenland of doe je dat al? Meld je aan voor een interview via redactie@oegstgeestercourant.nl of 06-10089124.