Lodewijk Bloemzaad en Joey Driessen spelen komend seizoen college-soccer bij het Oregon Institute of Technology.
Lodewijk Bloemzaad en Joey Driessen spelen komend seizoen college-soccer bij het Oregon Institute of Technology. Foto: Willemien Timmers

Studeren in het buitenland – Deel I

Lodewijk Bloemzaad en Joey Driessen gaan voetballen in de USA

voetbal n Al zolang hij zich kan herinneren is Lodewijk Bloemzaad gek op voetbal. "Als klein jongetje voetbalde ik al bij de Ukkies van UDO waar Wout ons trainde. Tot en met de B-junioren heb ik bij UDO gevoetbald, daarna ben ik bij RCL in Leiderdorp terechtgekomen," vertelt de 19-jarige aanvaller.

Tekst en foto Willemien Timmers

"Tijdens mijn middelbare schooltijd op het Visser 't Hooft Lyceum, zo'n beetje aan het begin van de vierde klas, realiseerde ik me dat voetbal echt het leukste is dat er is. Tegelijkertijd was daar het besef dat ik niet goed genoeg ben om hier in bijvoorbeeld de eerste of de eredivisie mee te spelen. Om toch veel met voetbal bezig te kunnen zijn ging ik mij online verdiepen in de mogelijkheden voor college-voetbal in Amerika."
Lodewijk vond online duizenden universiteiten waar ook voetbalteams aan verbonden zijn. "Na heel veel onderzoek hield ik een shortlist over van vijftig mogelijkheden. Aan al die universiteiten kon ik een marketingopleiding volgen en meedoen met hun college-soccer programma. Naar elke opleiding stuurde ik een persoonlijke mail."
Meer dan twintig instellingen toonden interesse, en Lodewijk hield met behulp van voetbalfilmpjes van hemzelf de contacten warm. Tijdens een bezoek aan een universiteit in Florida, in de zomer voor zijn examenjaar, kwam een coach van het Oregon Institute of Technology - helemaal aan de westkust - overvliegen om hem te ontmoeten. "Dat, en het prima bod wat betreft een studiebeurs dat hij deed, gaf zoveel vertrouwen dat we met de kerst alles rond konden maken." Amerikaanse coaches hebben volgens Lodewijk graag Europese spelers in hun team omdat die technischer en tactischer spelen.
Met veel plezier heeft Lodewijk inmiddels een jaar gespeeld in Oregon. "De ruim dertig jongens waarmee je optrekt worden echt een soort familie van je. Eigenlijk leef je als een soort van pro tijdens het voetbalseizoen dat van augustus tot eind november loopt. Daarna gaan de trainingen door, maar is er meer ruimte voor je studie." Studenten zijn voor vier jaar verbonden aan het sportteam.
Toen Lodewijk hoorde dat zijn coach een centrale middenvelder zocht voor het komende seizoen, aarzelde hij geen moment, maar belde zijn oude schoolvriend Joey Driessen op, die op dat moment bij UVS speelde.
"Vorig jaar zat ik in het tweede jaar van mijn hbo-opleiding European studies, maar ik hoefde niet lang na te denken. Afgelopen jaar speelde ik in de A1 van UVS op een hoog niveau, en ik vind het erg leuk om een nieuwe uit daging aan te gaan. Ik ga in Oregon communication studies volgen."

Beide Oegstgeester jongens vertrekken over twee weken naar de USA. Zij gaan komend seizoen samen met nog een aantal anderen een huis delen en samen met de internationale selectie van 31 man twee รก drie wedstrijden in de week spelen. "Dat worden intensieve maanden, en zoals dat in America gaat, ze pushen je qua prestaties tot het naadje."

Woon je in Oegstgeest en ga jij ook studeren in het buitenland? Stuur een mail naar redactie@oegstgeestercourant.nl.