De lepelaars zijn geregeld te gast in de polders bij Poelgeest. | Foto Adri Noort
De lepelaars zijn geregeld te gast in de polders bij Poelgeest. | Foto Adri Noort Foto: Willemien Timmers

Mooiste natuurfoto van juni: Lepelaar in de polder

natuur n Het Milieu Educatie Centrum (MEC) bestaat dit jaar tien jaar, en organiseert daarom een fotowedstrijd waaraan iedereen maandelijks kan meedoen.

Foto's met de onderwerpen natuur, natuurbeleving en/of natuur- en milieueducatie dingen mee, mits gemaakt in Oegstgeest, de Elsgeester polder, de polders Poelgeest, Leidsche Hout of Heempark Leiden. Dat kunnen ook foto's zijn gemaakt in eigen tuin of op eigen balkon. "Als u wandelt in Rhijngeest, Endegeest, het Bos van Wijckerslooth, langs de Klinkenbergerplas of elders in Oegstgeest, maak dan wat foto's en ding mee," moedigt het MEC mensen aan. "Er zijn genoeg leuke gebiedjes in Oegstgeest kunnen mooie plaatjes opleveren. Zelfs een boom langs de weg kan prachtig zijn!"

De lepelaar dook ineens op vanuit het riet en paradeerde dichtbij door het water

De foto van een lepelaar in de polders tussen Oegstgeest en Warmond won de maandprijs van juni.

Maker van de foto is de 59 jarige Adri Noort die al sinds zijn zesde jaar in Oegstgeest woont. "Bijna geboren en getogen dus," geeft hij aan. Het hoofd 'Veiligheid en Milieu' bij het Leids Universitair Medisch Centrum en de Universiteit Leiden reageert opgetogen dat zijn foto is uit gekozen. "Wat een verrassing. Erg leuk!"

De Oegstgeestenaar bezoekt regelmatig vogellocaties in de regio, waaronder de 'Polders Poelgeest'. "De lepelaars zijn daar geregeld te gast, maar tot nu toe zag ik ze steeds van flinke afstand. En ondanks de telelens leverde dat geen mooie plaatjes op.
Vorige maand dook deze lepelaar ineens vlak voor mijn neus op vanuit het riet en hij (of zij?) paradeerde enige tijd dichtbij door het water. Ik kon daardoor een hele serie foto's van het dier maken, waaronder deze."

Elke maand wordt de beste natuurfoto van de vorige maand afgedrukt in de Oegstgeester Courant en op de website van het MEC. Foto's voor de maand juli kunnen ingestuurd worden vóór 1 augustus naar fotowedstrijd@mecoegstgeest.nl.