Vlnr: Jolanda Colli, Esther Krikke, Eline Schaake, Manon Hoogervorst en Madeline van de Giessen. | Foto Willemien Timmers
Vlnr: Jolanda Colli, Esther Krikke, Eline Schaake, Manon Hoogervorst en Madeline van de Giessen. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Het team van Verloskundige Praktijk Oegstgeest is vernieuwd

n 'Vrouwen zijn leuk!'

bevallen n Na dertien jaar hard werken en veel plezier heeft Manon Hoogervorst per 1 juli afscheid genomen van Verloskundige Praktijk Oegstgeest. Haar opvolgster, Esther Krikke, is al anderhalf jaar als invaller werkzaam bij de praktijk, en dus geen vreemde meer.

Door Willemien Timmers

Jarenlang vormden Jolanda Colli, Madeline van de Giessen en Eline Schaake een hecht team met Manon Hoogervorst. De meesten zijn al meer dan een decennium werkzaam bij de praktijk in Oegstgeest. "Het was geweldig om hier te werken," benadrukt Manon. "Ik neem een sabbatical, en ben op weg naar een nieuwe carrière."
"We vormen bewust een kleine praktijk," vertelt Jolanda. "Zo kunnen we al onze cliënten leren kennen, en kunnen we elke aanstaande moeder de aandacht geven die ze verdient.

avondspreekuur

Eind 2013 betrokken de verloskundigen hun nieuwe onderkomen in het oude politiebureau aan de Rhijngeesterstraatweg. "Het is een heerlijk pand dat voor iedereen in Oegstgeest en omgeving prima bereikbaar is. Ook is er altijd voldoende parkeerruimte. Om iedereen nog meer van dienst te zijn starten we binnenkort met een avondspreekuur."
De praktijk is altijd bezig met kwaliteitsverbetering en heeft de afgelopen tien jaar de schouders onder veel nieuwe initiatieven gezet. "De samenwerking met de diverse ziekenhuizen is geïntensiveerd. Gezamenlijk met andere verloskundigen in de regio, met wie we verenigd zijn in de coöperatie verloskundige praktijken Leiden en omgeving (LEO), zijn we samen met Alrijne Leiden en het LUMC het Geboortehuis Leiden gestart. Dit huis kan 24-uurszorg bieden en heeft in een huiselijke sfeer allerlei extra's als bijvoorbeeld een bevalbad. Ook heeft LEO een eigen echopraktijk, De Poort, waardoor de lijntjes kort zijn. "Samen verzorgen wij ook scholing aan onze leden en geven we voorlichting aan cliënten over anticonceptie en preconceptie. Bovendien organiseren we een maal per maand een Mama-Café."
De Oegstgeester praktijk maakt dankbaar gebruik van de diensten van coach en relatietherapeut Annemieke de Mare. "Zij helpt vrouwen die op wat voor manier dan ook angst of stress ervaren rondom zwangerschap en ouderschap. Gewoon, bij ons in de praktijk."
Ter ondersteuning is elke morgen Marja Imthorn aanwezig. Zij regelt het telefonisch spreekuur en het maken van afspraken.
De zwangere anno 2016 maakt haar eigen keuzes, benadrukken de vier vakvrouwen die Verloskundige Praktijk Oegstgeest vormen. "Binnen de mogelijke grenzen bewegen we met de wensen van de vrouwen mee, en begeleiden ze zo persoonlijk als mogelijk is," legt Madeline van de Giessen uit. "Het is de kunst om vanaf de zijlijn de zwangere aan te voelen en aan te sturen."

Eline vult haar aan: "We leren vrouwen om zelfvertrouwen en vertrouwen in hun lichaam te krijgen. Ze moeten leren loslaten, en meebewegen met alles wat een zwangerschap met zich mee brengt."

Analoog

De verloskundige praktijk laat vrouwen vrij in hun wens waar ze willen bevallen. "Of dat nu thuis is of in het ziekenhuis, we hebben respect voor hun keuzes," benadrukt Esther, die binnenkort met haar master in 'midwifery science' zal beginnen.
De passie voor hun vak is door de jaren heen niet afgenomen bij de verloskundigen. "Vrouwen zijn leuk," zegt Jolanda lachend. "Het is geweldig om de kracht van een vrouw te zien tijdens zwangerschap en bevalling." Haar collega's beamen dat. "Een bevalling is puur. De maskers gaan af," vertelt Madeline. "Ik zeg altijd: in een digitale wereld, is een bevalling nog altijd analoog."