Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Goed schooljaar voor Leo Kannerschool

onderwijs n Locatiedirecteur Douwe Splinter van de Prof. Dr. Leo Kannerschool aan de Hazenboslaan in Oegstgeest kijkt zeer tevreden terug op het afgelopen schooljaar.

Tekst en foto Willemien Timmers

De school voor voortgezet speciaal onderwijs voor jongeren met autisme, heeft leerlingen uit de hele regio. Na een moeilijke periode, toen de school een jaar of acht geleden een enorme groei doormaakte, en daardoor in kwaliteit tekort schoot, scoort de Kannerschool de laatste jaren hoog in de rapporten van de Onderwijsinspectie.

Splinter en zijn team lijken een onbeperkte hoeveelheid energie te hebben daar waar het gaat om het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs op 'hun' school, en blijven zich schijnbaar onvermoeibaar inzetten voor de ontwikkeling van de leerlingen. Hij benadrukt dat ook op de Kannerschool, net als op veel andere scholen voor speciaal onderwijs, het accent allang niet meer ligt op 'pamperen' maar op 'prestaties'.

Praktijk

"Het is zó belangrijk dat jongeren met autisme al in een vroeg stadium met 'het echte leven' in aanmerking komen. Daar zet mijn docententeam zich overvloedig voor in."
Afgelopen jaar is er volop geïnvesteerd in het zelfstandig leren reizen van leerlingen. "We nemen ook de ouders mee in dit traject. Vanaf het derde leerjaar krijgen de scholieren geen taxi-advies meer, uitzonderingen daargelaten. Dat zorgt er voor dat de jongeren veel zelfstandiger worden. Komend jaar willen we ook aandacht geven aan het vaker gebruiken van de fiets."
De school doet er alles aan om 'de praktijk' zo dicht mogelijk bij de leerlingen te brengen.
"In september gaan we één avond per week restaurant voeren in Leiden. Voor twee locaties wordt er een businessplan gemaakt. Tot aan de herfstvakantie gaan we professioneel aan de slag, eigenlijk net als we hier in ons oefenrestaurant al doen, maar dan veel echter."

Staatsexamens

Enthousiast vertelt Douwe Splinter over de VMBO-staatsexamens die dit schooljaar voor het eerst op de Kannerschool zijn afgenomen. Leerlingen konden per vak officieel examen doen. "Dit jaar was het mogelijk examen te doen in wiskunde, Nederlands, Engels en maatschappijleer. Dat willen we volgend jaar graag uitbreiden. Het was mooi om te zien dat de officiële examinatoren enthousiast waren en de diplomeringsavond een succes was. Ik ben enorm trots op onze leerkrachten en onze leerlingen die het beste in zichzelf naar boven hebben gehaald."

Alle leerlingen die dit jaar uitstromen hebben hun plek voor na de zomer gevonden. "Tien leerlingen stromen rechtstreeks door naar het MBO omdat ze hun entree-opleiding met goed resultaat hebben afgerond. Tien leerlingen mogen ook, met een warme overdracht, naar het MBO, ook al hebben ze geen compleet diploma behaald. De vaardigheden die ze hier op school onder andere door middel van stages hebben opgedaan, waren daarbij vaak doorslaggevend. Zes leerlingen stromen uit naar arbeid en voor twee leerlingen hebben we een goede plek bij een dagopvang kunnen vinden."

Toekomst

Voor het komende leerjaar en de verdere toekomst staan mooie initiatieven op stapel.
"We willen ons oriënteren op muziekonderwijs. Het zou mooi zijn als meer leerlingen met muziek in aanraking komen. Ook willen we meer aandacht geven aan bewegingsonderwijs; op woensdag kunnen we naar sporthal De Cuyl. Ook zullen we de velden van Vv Oegstgeest gaan gebruiken en willen we op donderdag en vrijdag weer met groepen leerlingen gaan zwemmen in Poelmeer."

Komend schooljaar zal het team van de Kannerschool worden uitgebreid met twee stagecoördinatoren. "Met ruim tachtig leerlingen op stage zullen zij hun handen vol hebben aan begeleiden en coördineren."

Waar ook op ingezet zal worden is het naar school krijgen van thuiszitters. "De eerste leerling is door de (vrijwillige) inzet van een Kannerschooldocent al naar school gekregen. Een mooi resultaat. Overigens zijn we ook blij dat veel leerlingen, na een tijd bij ons op school gezeten te hebben, de weg naar het regulier onderwijs weten te vinden. In de onderbouw is dit zo'n tien procent."

Nieuwbouw

Natuurlijk kijkt Douwe Splinter ook uit naar (eventuele) nieuwbouw voor zijn school. "Voor de zomer zou er een en ander duidelijk zijn, maar het ziet er naar uit dat we nog even geduld moeten hebben. Het terrein aan de Hazenboslaan kan herontwikkeld worden voor huizenbouw. Door de opbrengst hiervan kan er kostenneutraal een nieuwe school gebouwd worden op, bijvoorbeeld, het terrein van Rivierduinen. Voor ons is een verhuizing erg belangrijk, want de arbeids- en leeromstandigheden in dit oude gebouw zijn verre van optimaal. Het zou mooi zijn als voor mijn pensionering in 2019 er een nieuwe school staat zodat de leerlingen de onderwijsplek krijgen waar ze recht op hebben. Een licht, ruim gebouw en veel contact met de buitenwereld."