Wethouder Robert Strijk (Leiden), burgemeester Emile Jaensch (Oegstgeest), Elco Brinkman (voorzitter stuurgroep) en Esther Peters (projectleider) bij de presentatie van de toekomstvisie voor de regio. | Foto Willemien Timmers
Wethouder Robert Strijk (Leiden), burgemeester Emile Jaensch (Oegstgeest), Elco Brinkman (voorzitter stuurgroep) en Esther Peters (projectleider) bij de presentatie van de toekomstvisie voor de regio. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Toekomstvisie Leidse Regio 2027

politiek n Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten en Oegstgeest trekken al een tijdje wat intensiever met elkaar op. Sinds een klein jaar wordt er door een actieve stuurgroep, en veel mensen daar omheen, gewerkt aan een toekomstvisie van deze 'Leidse Regio'.

Door Willemien Timmers

Deze visie moet de kwaliteiten van de verschillende gemeenten versterken, moet aansturen op 'karaktervolle groei' en moet uitgangspunten bieden voor bestuurlijke samenwerking.

Dat de gemeenten elkaar wel mogen bleek afgelopen donderdag tijdens de presentatie van de 'Toekomstvisie Leidse Regio 2027'. In niet mis te verstane bewoordingen liet burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest weten dat het 'aan' is: "Er is verliefdheid tussen de colleges."

Nadrukkelijk wordt nog niet over een fusie gesproken, maar over het herkennen en erkennen van elkaars aantrekkelijkheden. Na een inspraakproces met input van burgers en raden zal de conceptvisie dit najaar door de vijf gemeenteraden moeten worden vastgesteld.

"De Leidse regio heeft alles in zich om zich met allure te blijven ontwikkelen als dynamische, aantrekkelijke en welvarende regio in de 21ste eeuw," schrijven de colleges, "maar dan moeten we die toekomst wel met ambitie tegemoet treden, niet afwachten maar zelf het roer in handen nemen, niet omzien hoe de wereld verandert, maar zelfbewust onze kwaliteiten versterken".

"We moeten als regio slagvaardiger worden," legde de voorzitter van de stuurgroep Elco Brinkman uit tijdens de perspresentatie van afgelopen week. "We moeten mee met een nieuwe generatie burgers, die ook snelheid verwacht."

De leidraad daarbij is het motto 'karaktervolle groei. De toekomstvisie beschrijft deze groei van de regio aan de hand van aspecten als een meegroeiende woningvoorraad te midden van de groene omgeving, het opstuwen van werkgelegenheid en welvaart, het voorop lopen in duurzaamheid en het laten meetellen en meedóen van 'iedereen'.

Projectleider Esther Peters gaf aan dat 'de buitenwereld' de vijf gemeenten als één gebied ervaart. "Men is trots op de kwaliteiten van deze regio. Daarbij wordt 'het groen' vaak genoemd." "We hebben een prachtige woonomgeving en de gemeenten vullen elkaar mooi aan," zegt ook de Leidse wethouder Robert Strijk. "Er is eenheid in verscheidenheid."

In de vergadering van het algemeen bestuur van Holland Rijnland werd afgelopen week volgens Emile Jaensch door de vijf gemeenten al met één mond gesproken. "Dat is een voorbeeld van hoe het in de toekomst kan gaan." Het zal onvermijdelijk zijn dat als de gemeenten meer met elkaar gaan optrekken er ook meningsverschillen zullen komen. Dan zal het af en toe pijn doen als de meerderheid anders beslist dan één van de partners graag zou zien. "Maar dat ik nu nog lang niet aan de orde," liet Brinkman weten.
De samenwerking kan volgens de stuurgroep, en alle externe meedenkers, veel voordelen met zich meebrengen. "Denk aan het samen zoeken naar een geschikte locatie voor grote bedrijven, of het delen van de restwarmte van Heineken. Ook op het gebied van sportaccommodaties kunnen de gemeenten elkaar aanvullen. Hoe dat concreet zal uitpakken zal blijken als we verder op weg zijn."


Autonoom

"In beginsel gaat deze visie over het samenwerken van autonome gemeenten," benadrukte Strijk. "Als we ons straks hebben uitgesproken over onze ambities, zal blijken welke samenwerkingsvorm daarbij past. Let wel: deze verschillende gemeenten zijn al eeuwenlang zelfstandig."
Volgens de Leidse wethouder heeft de Leidse Regio echt een grotere stem richting bijvoorbeeld Den Haag dan de stad alleen. "Samen kunnen we betere oplossingen bieden dan alleen," vulde Brinkman hem aan. "Denk bijvoorbeeld aan wateroverlast en een efficiënter ambtenarenapparaat."

Inhoud

Voorlopig zal gefocust worden op de inhoud van de samenwerking en niet op de vorm. "De verschillende raden moeten, nadat ook inwoners nog hun input hebben kunnen leveren, het gezamenlijk eens worden over de Toekomstvisie Leidse Regio 2027," stelde Jaensch. "Men moet nog even geduld hebben. Richting december van dit jaar zal ook het hoe van de samenwerking een duidelijker vorm krijgen."

De conceptnota zoals hij nu voorligt wordt door de stuurgroep een 'zeer belangrijke tussenstop' genoemd.

In september geven de vijf gemeenteraden hun mening over de toekomstvisie. Inwoners kunnen dat nu al doen, via www.leidseregio2027.nl. Vanaf oktober volgt besluitvorming in de gemeenteraden.