Ook dit jaar is er weer een Gouwe Springkussenfeest rond café De Gouwe en  gemeentehuis. | Foto Willemien Timmers
Ook dit jaar is er weer een Gouwe Springkussenfeest rond café De Gouwe en gemeentehuis. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Springkussenfeest sluit vakantie af

springen n Op de laatste zondag van de vakantie, 21 augustus, (alle schoolkinderen moeten daar nog even niet aan denken) organiseert Chris Schollaardt op de straat vóór zijn café opnieuw het Gouwe Springkussenfeest van 13.00 tot 17.00 uur. "We hebben een nieuwe leverancier van de springkussens, die dit jaar veel spectaculairder zullen zijn. Er zijn 21 kussens waaronder een grote stormbaan, maar ook veel kussens voor de allerkleinsten."

Aan alles is weer gedacht. Er komt een podium, een groot terras en een DJ. Verder staan er op diverse plekken toiletten en zal de EHBO-vereniging van Oegstgeest aanwezig zijn. Kinderen tot en met twaalf jaar kunnen voor zes euro komen springen. "Ik ben nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers, sponsors en mensen die willen helpen bij het afbreken," laat Chris weten. "Bel 071-517 4758, kijk op Facebook of rij even langs."


Emile Jaensch wil in zomer Oegstgeest en regio beter leren kennen

Zomer n Het reces van de gemeenteraad is begonnen, en ook op het raadhuis is het ritme in de zomermaanden anders.

Door Willemien Timmers

Na vijf intensieve eerste maanden kan ook de Oegstgeester burgemeester Emile Jaensch het gas even loslaten om voor drie weken in een lagere versnelling van wat vrije tijd te genieten.

Huwelijk

"Deze vakantieperiode is voor mij anders dan anders. Niet alleen omdat ik nu in Oegstgeest woon, maar ook omdat mijn vrouw en ik uit elkaar gaan. Een verdrietige situatie waarin wij beiden, en ook onze dochters, onze weg zullen moeten vinden," geeft Jaensch aan. "Sinds mijn aantreden als burgemeester van Oegstgeest wonen we gescheiden, we zijn helaas al langere tijd uit elkaar gegroeid. De kinderen blijven met hun moeder in Amsterdam wonen."
De invulling van zijn vakantie zal dus anders zijn dan vorige jaren. "Ik neem mijn beide dochters mee voor een week naar mijn ouders in Zeeland, waar ik vandaan kom. Op Walcheren kunnen we dan genieten van elkaar en van het strand, en zullen we ongetwijfeld met z'n drieën een pretpark bezoeken. Het is aan mijn dochters om aan te geven welke dat moet zijn."


De zomerperiode geeft Jaensch ook de kans meer tijd aan hobby's als hardlopen te besteden. "Komend weekend doe ik mee aan trail running in Houffalize, België. Mooi om onverhard door het bos en door beekjes te rennen. Het parcours is twintig kilometer. Hier in Oegstgeest ren ik meestal de helft, bijvoorbeeld door de Elsgeester polder of langs de Rijn. Het zal dus vast en zeker afzien worden."
De burgemeester wil ook nog wat tijd doorbrengen bij een vriend die wijnboer is in Frankrijk. "Ik ben een wijnliefhebber en hoop daar weer lekkere dingen te proeven en mijn wijnverzameling aan te vullen."

festivals

In de vrije tijd die hem in Oegstgeest rest, hoopt Jaensch meer van de regio te zien en lokale musea te bezoeken. Ook heeft hij nog een aantal boeken liggen, waaronder 'Het goed van Oegstgeest', die hij uit wil lezen. "Bovendien wil ik deze zomer vaker informeel binnenlopen bij Oegstgeester ondernemers, bedrijven en instellingen. Een prima manier om het dorp nog beter te leren kennen."
In de werkzame weken zijn er meerdere zaken die de focus van Emile Jaensch zeker zullen hebben. "Deze zomer vinden in het dorp vier festivals plaats. Twee bij de Klinkenbergerplas, één tijdens de El Cid in park Landskroon, en één Springkussenfeest hier naast het gemeentehuis. Dergelijke evenementen hebben impact op de omgeving, en als het even kan wil ik als burgemeester in de buurt zijn."

Een ander belangrijk onderwerp voor het dorp is de komst van de vluchtelingen in de gebouwen achter het raadhuis. "We verwachten hen pas na de zomer. De vergunningsaanvraag gaat lopen en in de samenwerkingsovereenkomst met het COA wil ik mij graag verdiepen. Het is van belang om goede beheersafspraken te maken. Ik vind het ook belangrijk om meer te weten over hoe bijvoorbeeld dagbesteding en integratie geregeld worden."

zakelijker inslag

De agenda van de burgemeester is dus deze zomer nog behoorlijk vol, met zakelijke dingen en persoonlijke aangelegenheden. Emile Jaensch: "Ik realiseer me dat er in Oegstgeest natuurlijk aandacht is voor het persoonlijk leven van de burgemeester. Het burgemeestersprofiel waarop ik solliciteerde, vroeg om een bestuurder met een wat zakelijker inslag. Dat past bij mij. Er ligt veel op mijn bordje zoals de verregaande samenwerking in de Leidse regio, het is belangrijk dat dat goed en professioneel wordt aangepakt. Ook hier binnen het gemeentehuis ben ik met mijn achtergrond als organisatiedeskundige soms meer een coach dan een traditioneel burgemeester. Ik blijf me, met plezier, voor de volle honderd procent voor Oegstgeest inzetten."

Deze zomer zal de burgemeester vaak binnenlopen bij ondernemers, zoals hier vorige week bij muziekschool Bergen Muziek. | Foto Willemien Timmers