Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

De Boksmeester

lezen n Oegstgeestenaar Max Dohle houdt zich al enkele decennia bezig met sport in de wereldliteratuur. Zo stelde hij diverse bloemlezingen met schaatsverhalen samen en in 2014 verscheen zijn bundel De Koploper met hardloopverhalen. Max Dohle heeft zich dit jaar op boksen gestort en onlangs verscheen de bundel De Boksmeester: literaire boksverhalen.

Boksen is een grote literaire sport. Niet alleen schreven auteurs boksverhalen, ze boksten zelf ook. Van Jack London en Vladimir Nabokov weten we dat zijn goed getrainde boksers waren. Ook Louis Couperus bokste en volgde de sport op de voet.

Omdat de sport zich weer mag verheugen in populariteit, was het de hoogste tijd voor een bundel met boksverhalen. Dat werd De Boksmeester. Het titelverhaal is geschreven door Arthur Conan Doyle. Een student geneeskunde gaat de uitdaging van een grote regionale bokser aan om geld te verdienen om zijn opleiding te voltooien. Hij wint het gevecht, maar gaat aan het eind knockout. Met de arme bokser in het verhaal Een Biefstuk van Jack London loopt het niet zoals gepland. Deze bokser verliest de wedstrijd louter en alleen omdat hij geen geld had om een goede maaltijd te kunnen nuttigen.

Natuurlijk sluit de samensteller van de bundel zijn ogen niet voor de negatieve kanten van de sport: de bokser die ook in het dagelijks leven zijn vuisten niet kan bedwingen. Zo'n bokser is Midge in het boksverhaal De Kampioen van Ring Lardner, de grootmeester van het korte verhaal. Bij alles wat hem niet bevalt gebruikt Midge zijn vuisten. De bundel sluit af met het korte verhaal De Opstoot van Bertolt Brecht. Ook al zo'n boksfanaat. "Eerst komt het vreten, dan de liefdesdaad om ten derde het boksen niet te vergeten," schreef Brecht.

De bundel de Boksmeester is te koop bij de Rijnlandse Boekhandel maar ook via Boek Bestellen online te koop. De bundel kost 10,95.

De Boksmeester: Literaire Boksverhalen. Samenstelling en vertaling Max Dohle. ISBN: 9789492475220