Voor (vlnr): Caroline Nater, Jord Nater. Achter (vlnr): Dick Bolleurs, Mascha van Delft, Joke Boshuizen, Annette Bosma en Marije Assink. | Foto Willemien Timmers
Voor (vlnr): Caroline Nater, Jord Nater. Achter (vlnr): Dick Bolleurs, Mascha van Delft, Joke Boshuizen, Annette Bosma en Marije Assink. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Spraak - Taal - Stottercentrum Rijnland opent nieuw onderkomen

ondernemen n Het Spraak - Taal - Stottercentrum Rijnland heeft een nieuwe locatie aan de Piet Heinlaan.

Alies Herweijer, één van de oprichters, opende vorige week donderdagmiddag op een ludieke wijze de nieuwe locatie officieel: "Vandaag is een oogstdag. We vieren de nieuwe locatie van het Spraak - Taal - Stottercentrum Rijnland. Hieraan is veel ploeg-, zaai-, wied-, poot- en maaiwerk vooraf gegaan. Soms in de luwte, soms bij een lichte bries maar ook bij zwaar weer. Nu, eindelijk vieren we dat het Spraak - Taal - Stottercentrum en praktijk Aerya deze mooie ruimte op deze prachtige locatie officieel in gebruik kan nemen."
In 1995 startten Alies Herweijer en Caroline Nater met het Stottercentrum Rijnland. Ze huurden ruimten bij Woon-Zorgcentrum Hofwijck. "Dat waren twee kamers en een washok. Dit waren voorheen ziekenkamers. De organisatie legde de nieuwbouwplannen die met een jaar gerealiseerd zouden zijn aan ons voor. Met een likje gele verf en nieuwe gordijnen konden we een jaar best overbruggen. Het werden uiteindelijk 21 jaar!" aldus Caroline Nater.
Gedurende deze jaren is met veel plezier en opportunisme gewerkt aan het samen laten komen van kennis en kunde. Met verschillende mensen ontstond een samenwerking die uitgaat van kansen en mogelijkheden en ruimte biedt voor veranderingen en vernieuwing. Het Stottercentrum is uitgegroeid tot het Spraak - Taal - Stottercentrum waar wetenschap, zorgverleners, zorgvragers, ouders en kinderen samen werken. Er wordt nauw samengewerkt met wetenschappers en andere zorgverleners zoals de speltherapeut, de kunstzinnig therapeut, de pedagoog en de beeldcoach. Bij het Spraak - Taal -Stottercentrum kan iedereen terecht met alle zorgen en vragen over het spreken, de taal(ontwikkeling) en stotteren.
In het najaar organiseert het centrum speed-date-workshops. "Op deze manier kan in vogelvlucht kennis worden gemaakt met ons, de zorg die wij verlenen en onze verschillende activiteiten." Inschrijven kan via: www.stsc-rijnland.nl


Vlaggenmasttaks vervalt na motie

politiek n Bij de behandeling van de perspectiefnota werd een motie van de VVD en Progressief Oegstgeest aangenomen waarin de belasting van 22,39 euro voor het hebben van een vlaggenmast aan de gevel komt te vervallen.

'De opbrengsten van deze precarioheffing en de inningskosten zijn niet te achterhalen,' aldus de motie. Beide partijen stellen dat 'vlaggen' bijdraagt aan onderlinge verbondenheid en saamhorigheid.' Omdat ook bij een internationaal voetbaltoernooi en bij geslaagde eindexamenkandidaten gewoon gratis gevlagd moet kunnen worden stelden PrO en VVD voor de vlaggentaks af te schaffen.
Of het aannemen van deze motie ook tot belastingvermindering, is nog niet bekend. "Na een half jaar studie en veldonderzoek is het op het gemeentehuis nog steeds niet duidelijk of dit tot belastingverlaging," aldus Vincent Janssen van de VVD-fractie. (WT)


VOO-prijs 2015 voor De Vijverhof

omgeving n Ongeveer een jaar geleden heeft de Vereniging Oud Oegstgeest de VOO-prijs 2015 uitgereikt aan SEDOS Vastgoedontwikkeling en Beleggingen voor de zeer geslaagde renovatie van de 'aanleun'-woningen van Hofwijk, de zogeheten 'Witte Huisjes', officieel genaamd De Vijverhof.

Huizen of projecten die een VOO-prijs ontvangen, krijgen daarna ook een plaquette om op een goed zichtbare plaats aan de gevel te bevestigen. Er zijn in Oegstgeest al vier andere objecten die de VOO-prijs hebben ontvangen.

Donderdag 30 juni was het zover dat ook de Vijverhof met zo'n plaquette gesierd kon worden. Directeur Peter Scheeren van SEDOS was naar De Vijverhof gekomen om samen met Rianne Meester-Broertjes, voorzitter van de VOO, de plaquette te onthullen.

SEDOS-directeur Peter Scheeren en VOO-voorzitter Rianne Meester.