Miep Smitsloo (l) bij de presentatie van haar boek. | Foto PR
Miep Smitsloo (l) bij de presentatie van haar boek. | Foto PR Foto: Willemien Timmers

Oegstgeestse Miep Smitsloo schrijft boek over het 'Hof van Holland'

lezen n Van de hand van de Oegstgeester Miep Smitsloo-de Graaff is een nieuw boek verschenen: 'Hof van Holland', de oudste herberg en huiskamer van Noordwijk. Het boek is gemaakt in opdracht van de nieuwe eigenaar van het Hof, Leon van Reisen.

Het 'Hof van Holland' zal voor de meeste inwoners van de regio niet onbekend zijn. Vele duizenden streekgenoten hebben in de afgelopen decennia gedineerd, overnacht, dan wel een receptie of feest bezocht in het Hof van Holland (anno 1609). Toch leek het verhaal van het historische pand, dat begint in de 15e of mogelijk zelfs 14e eeuw, in 2010 tot een einde te zijn gekomen. Een aantal streekgenoten, verenigd in Ontwikkelingsmaatschappij Hof van Holland, besloot deze locatie nieuw leven in te blazen. Met de plannen om nieuwe woningen en appartementen te creëren rond een structuur van hofjes én de historische gelagkamer een nieuwe horecafunctie te geven, krijgt het verhaal van Hof van Holland toch weer een wellicht eeuwenlang vervolg.
De initiatiefnemers van dit project hebben de rijke historie van Hof van Holland door journaliste en publiciste Miep Smitsloo-De Graaff in boekvorm laten vastleggen. Op basis van archiefmateriaal en vele interviews is een prachtige en zeer rijk geïllustreerde, luxe gebonden uitgave samengesteld over het verleden van het Hof.
Miep Smitsloo: "Ik heb ernaar gestreefd om er geen puur historisch, maar een zo 'breed' mogelijk en menselijk boek van te maken. 'Want het zijn juist de mensen, die de geschiedenis maken." Zo wordt er onder meer aandacht besteed aan het ontstaan van het Hof en de mensen die in het Hof kwamen. Ook aan kunst en literatuur is een belangrijk hoofdstuk gewijd.
'Hof van Holland van Noordwijk' telt 228 pagina's, en is verkrijgbaar voor de prijs van € 34,95 bij De Kler en de Rijnlandse Boekhandel.