De leden van Vv UDO stemden unaniem voor een fusie. | Foto Willemien Timmers
De leden van Vv UDO stemden unaniem voor een fusie. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

UDO en VVO gaan voor fusie

voetbal n Opnieuw hielden voetbalverenigingen Vv UDO en Vv Oegstgeest afgelopen vrijdag een algemene ledenvergadering om daarin over de toekomst van hun clubs te beslissen.

Door Willemien Timmers

Op eerdere ALV's in juni kwam, logischerwijs, geen twee derde van de verenigingen opdagen, en dus kwam er een tweede ALV waarin twee derde van de aanwezigen positief moest beslissen over het fuseren van de twee verenigingen om het proces verder op gang te laten komen. Vrijdag waren er bij Vv UDO alleen voorstemmers, 258 om precies te zijn, via een bepaald puntensysteem. Bij Vv Oegstgeest waren er 14 stemmen tegen het fusievoorstel, wat drie volwassenen en twee kinderen inhield. "De aarzeling bij een enkeling had te maken met de financiële cijfers, maar gelukkig was bijna iedereen voor de fusie van onze beide clubs," vertelt Jan van de Broeck, voorzitter van Vv Oegstgeest. "Ik ben blij dat het gelukt is. We hebben er hard aan gewerkt. Nu kunnen we invulling aan het fusietraject gaan geven." Luuk van der Zon, voorzitter van Vv UDO, is 'heel blij' dat het proces nu een nieuwe fase in gaat. "We kunnen nu in volle vaart verder." Van der Zon gaf tijdens de ALV aan dat de fusieclub (met 1300 leden) de vierde club van de regio gaat worden. "Met de vrouwenafdeling worden we zelfs de grootste."
Vanaf het seizoen 2017-2018 moet de fusie een feit zijn, al zal dan nog wel op twee locaties gespeeld worden. Vanaf augustus 2018 wil men op één plek verder, daar waar nu Vv Oegstgeest zijn thuis heeft. Voorwaarde voor de fusie is de realisatie van voldoende kunstgrasvelden. "Als eerste moeten de twee velden bij het Rijnlands Lyceum kunstgras worden. Daar hebben we financieel de hulp van de gemeente bij nodig," aldus de voorzitters. Het hoofdveld bij Vv Oegstgeest is nu al kunstgras.
Tijdens de raadsvergadering van donderdag 30 juni werd een motie aangenomen om dit hele fusieproces en de mogelijkheid tot twee extra kunstgrasvelden een duwtje in de rug te geven. Daarin staat dat de gemeenteraad het door de verenigingen VVO, UDO, korfbalvereniging Fiks en de Oegstgeester Golfclub ontwikkelde Voscuylplan gedegen vindt. "Het plan is een resultaat van de eigen kracht van de betreffende sportverenigingen. Bovendien leveren de sportverenigingen een grote eigen bijdrage aan de noodzakelijke investeringen," aldus de motie. "Het doet recht aan de inspanningen van de betrokkenen het plan en de bijbehorende investeringen als uitgangspunt te hanteren voor de noodzakelijke besluitvorming aan de hand van de aangekondigde maatschappelijke business case. Doordat plannen al uitgewerkt zijn, is het mogelijk om snel tot besluitvorming te komen."
Behalve de VVD en het CDA, riepen alle partijen het college op om in hun plannen de ideeën van de sportclubs als uitgangspunt te nemen. Ook stelt de motie dat zij graag zien dat al in het najaar, bij de behandeling van de begroting, de definitieve sportnota en het bij het plan horende financiële plaatje gereed zijn voor besluitvorming. Lukt dit niet, dan moeten uiterlijk in maart alle stukken af zijn.
Ook bij de Programmabegroting van volgend jaar moeten de Voscuylplannen leidend zijn.