Als de winkels open zijn mag er niet door het centrum gefietst worden.
Als de winkels open zijn mag er niet door het centrum gefietst worden. Foto: Willemien Timmers

Na sluitingstijd fietsen door winkelcentrum

politiek n Bij de behandeling van de Kadernota Mobiliteitsplan Oegstgeest dienden D66 en Progressief Oegstgeest een amendement in om een oplossing te bieden voor de vaak onveilige verkeerssituaties in winkelcentrum Lange Voort.

Het gebied is in zijn geheel voetgangersgebied, maar veel fietsers (en brommers) gebruiken het winkelcentrum om de doorsteek te maken van de Lange Voort naar de Wijttenbachweg, en dat levert, met veel winkelende mensen, onveilige situaties op. Beide partijen stelden voor een verantwoorde menging van fiets en voetverkeer mogelijk te maken omdat 'handhaven niet te doen is.'
Het CDA zag wel wat in dit voorstel, maar stelde voor fietsen voorlopig alleen buiten te openingstijden van de winkels toe te staan. Het moest de VVD van het hart dat 'als ergens de wetten van de jungle gelden, de normale wetten niet moeten worden aangepast'. "De winkeliersvereniging ziet menging van voetgangers en fietsers niet zitten."
Het voorstel om fietsers buiten de winkeltijden, vóór 9.00 uur en ná 18.00, toe te staan in het winkelcentrum werd met 11 stemmen voor en 7 stemmen tegen (VVD en LO) aangenomen. (WT).