De gemeente Oegstgeest eert haar veteranen. | Foto: Wil van Elk.
De gemeente Oegstgeest eert haar veteranen. | Foto: Wil van Elk. Foto: Wil van Elk

Veteranenbijeenkomst

veteranen n De jaarlijkse veteranenbijeenkomst op vrijdag 24 juni in het gemeentehuis werd goed bezocht.

Door: Wil van Elk

Burgemeester Emile Jaensch heette de veteranen en hun partners of begeleiders hartelijk welkom. De jaarlijkse traditie werd opgeluisterd met een heerlijke nasimaaltijd, waarbij het college met plezier de borden van de gasten vol schepte. Freek Lugt gaf een lezing over de Canadezen die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bij Kasteel Oud-Poelgeest waren gelegerd. "In de boom bij de waterput staat gekerfd: 10/5/45 CANADA." Hij toonde afbeeldingen van hun intocht in Leiden en Oegstgeest.

Mevrouw Domburg, onlangs ingeburgerde Russin die is getrouwd met een Oegstgeestenaar, speelde tussendoor op piano.

Veteranen kennen elkaar, maar velen willen niet over hun ervaringen praten. Jonge veteranen, op diverse fronten actief geweest, zijn ook welkom op de jaarlijkse bijeenkomst. Dit jaar waren er vijftien extra aanmeldingen. Vooraf aan de maaltijd was er een fotomoment op het bordes van het gemeentehuis.


Fietsmaatjes Oegstgeest geeft fietsplezier voor alle leeftijden

bewegen n Als net opgerichte stichting met een missie wil je zo snel mogelijk bekend worden bij je doelgroep. Maar bij de omschrijving van die doelgroep, mensen die niet (meer) zelfstandig kunnen of willen fietsen, denkt men al snel aan de ouderen in onze samenleving. Dat beeld wil men veranderen, want Fietsmaatjes Oegstgeest is er voor alle leeftijden. Om dit te laten zien ging de 12-jarige Emma Wempe op stap met haar vader Thomas.

Fietsmaatjes Oegstgeest maakte voor het eerst kennis met Emma toen ze op de 5 mei Fair samen met haar ouders onze stand bezocht. Toen ze de foto's van onze rolstoelfiets zag werd zij erg enthousiast. Fietsmaatjes besloot toen een afspraak te maken voor een ritje met Emma in de rolstoelfiets.


Emma kreeg bij haar geboorte een hersenvliesontsteking. Zij is hierdoor meervoudig beperkt, heeft veel spierspanning (spasme) waardoor ze niet kan lopen en geen goede rompbalans heeft. Ook haar rechterarm is aangedaan. Emma is dus aangewezen op een rolstoel. Haar ouders hebben een aangepaste bestelbus om haar met de rolstoel te vervoeren. En met die bus werd zij begin juni naar Van Wijckerslooth gereden om een ritje met onze rolstoelfiets te maken. Nadat Emma op de rolstoelfiets was gereden kreeg haar vader Thomas nog wat instructies over het gebruik van deze rolstoelfiets. Fietsmaatjes vergat toen per abuis te vermelden dat je de elektrische trapondersteuning via de gashandel kon bedienen. Toen Thomas halverwege de rit licht bezweet opmerkte dat hij weinig van de motor voelde, hebben ze hem alsnog van de gashandel verteld… Maar wat vond Emma er van? Hoe ervaarde zij het rijden met de rolstoelfiets? De foto zegt eigenlijk wel genoeg. Duim omhoog voor Fietsmaatjes Oegstgeest! Zij vond het heerlijk om op deze manier door Oegstgeest te rijden, sneller dan met de rolstoel over het trottoir en veel vrijer dan met de bus.
Teruggekomen bij Van Wijckerslooth moest de contactpersoon van Fietsmaatjes Oegstgeest een tijd op zijn gasten wachten en vroeg hij zich af waar ze bleven. Na een poosje meldde Emma zich met haar vader. Met een lach op haar gezicht zei ze dat ze nog even bij oma langs was geweest om haar gedag te zeggen.
De rit met Emma laat zien dat Fietsmaatjes Oegstgeest er voor alle leeftijden is. Iedereen die niet zelfstandig kan of wil fietsen is welkom. www.fietsmaatjesoegstgeest.nl.

Afbeelding