Jens Verhaar slaat samen met zijn vader Mark de eerste paal van zijn nieuwe huis. | Foto Willemien Timmers
Jens Verhaar slaat samen met zijn vader Mark de eerste paal van zijn nieuwe huis. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Eerste paal Rhijnpark de grond in

wonen n Op vrijdag 24 juni ging de eerste paal de grond in voor het project Rhijnpark aan de Rhijnhofweg. Geen grote projectontwikkelaars dit keer, maar een mooi plan, geheel in eigen beheer uitgedacht.

Door Willemien Timmers

Plan Rhijnpark bestaat uit de uitgifte van vijftien vrije kavels waarop belangstellenden een eigen ontwerp voor hun woning kunnen laten maken. De kavelgrootte varieert van circa 390 tot 1670 vierkante meter (inclusief water). Elke kavel ligt aan het water zodat een schip of sloep veilig in de achtertuin aan de waterkant ligt, direct achter de Oude Rijn en op circa vijftien minuten varen van de binnenstad van Leiden.

Jan Verhaar (72), eigenaar van de grond, is blij dat hij gekozen heeft voor 'zelfrealisatie' zoals dat heet. Tijdens het feestje rond de eerste paal van het project, oogt hij ontspannen en geniet van alle contacten met zijn relaties en de kopers van de kavels.

Op de grond langs de Oude Rijn, waar nu gebouwd wordt, stond vroeger de fabriek van Verhaar Omega, voor boegschroefinstallaties, voortstuwingssystemen en stikstofgeneratoren. Het bedrijf is inmiddels verhuisd naar Sassenheim. Verhaar Omega werd in 1967 opgericht, en heeft een stevige positie ingenomen in zowel de nationale als internationale scheepvaartbranche. Wereldwijd varen er inmiddels ruim 4500 binnenvaart- en zeeschepen rond met hun installaties.

Terug naar de huizenbouw. Verhaar ervaart geen stress rondom het project. "Welnee, ik ben wel wat gewend. Ik heb er zeker geen spijt van dat ik de grond niet aan de gemeente heb verkocht. Samen met Cees Ravensbergen en bouwer Presolid Home maken we er hier iets moois van."

Verhaar laat zelf ook een nieuw huis bouwen, net als zijn zoon Mark en diens vrouw Jolanda de Vriend. "Heerlijk aan het water, met een groot gazon."
Van de dertien kavels die in de verkoop stonden, zijn er zeven verkocht. Aan het eind van het jaar komen er nog twee kavels bij, als zijn huidige huis gesloopt kan worden.
Vrijdag sloeg kleinzoon Jens Verhaar samen met zijn vader de eerste paal voor zijn nieuwe huis. "Als het huis klaar is, staat het in de achtertuin van ons huidige huis dat gesloopt gaat worden. Heel handig, want we kunnen lopend verhuizen," lacht Jolanda.
Ieder huis in het plan heeft een eigen aanlegplaats. De nieuwe eigenaren bepalen zelf hoe hun huis er uit gaat zien. Op de site www.rhijnpark.nl staat welke woningen de bouwer kan bieden. "Middenin komt een beeldbepalend, soort van Jan des Bouvrie-huis."

Jan Verhaar is geboren en getogen op het stuk grond waarop hij nu opnieuw een huis laat bouwen. "Het huis waar ik nu woon, heeft mijn schoonvader, Van Duin uit Katwijk, nog gebouwd. Mijn broer woont aangrenzend. Ik wil hier niet weg."

Zoon Mark en zijn vrouw kunnen als het meezit in oktober hun huis betrekken. Het huis van Verhaar Sr. moet in het voorjaar van 2017 gereed zijn.