Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Roelof van Laar 'eerlijkste politicus'

politiek n Tweede Kamerlid Roelof van Laar (PvdA) is benoemd tot 'Fair Politician of the Year' 2015-2016. De Foundation Max van der Stoel (FMS) heeft vorige week donderdag bekendgemaakt in Nieuwspoort. Het is voor het eerst dat een Tweede Kamerlid van een regeringspartij zich het meest van alle 150 Kamerleden heeft ingezet voor eerlijk beleid ten opzichte van ontwikkelingslanden.

Van Laar, die in Oegstgeest woont, diende onder andere een initiatiefwet in die producten die met kinderarbeid vervaardigd zijn moet verbieden. Ook presenteerde hij een initiatiefnota over het verbeteren van arbeidsomstandigheden wereldwijd. Verder zette het Tweede Kamerlid zich in voor het bevorderen van eerlijk beleid richting ontwikkelingslanden in het algemeen. Het allereerste Tweede Kamerdebat over eerlijk beleid werd dankzij Van Laar gerealiseerd en hij bracht diverse keren zijn plannen naar voren om nieuw beleid voortaan te testen op hun impact op ontwikkelingslanden ('de eerlijkste wet').

Nog nooit eerder won een PvdA'er de 'Fair Politician of the Year' Award. Van Laar: "Accepteren we dat een Nederlands bosje bloemen grote milieuschade in Tanzania veroorzaakt? Staan we toe dat producten van kinderarbeid hier in de winkels liggen? De keuzes die we in Den Haag maken, hebben soms grote gevolgen voor mensen in ontwikkelingslanden. Mijn doel is om beleid en wetten eerlijker te maken, zodat ze niet vervelend uitpakken voor de allerarmsten in de wereld. De 'Fair Politician of the Year' Award is een mooie erkenning van die inzet."

Jan Vos (PvdA) en Agnes Mulder (CDA) eindigden op respectievelijk de tweede en derde plaats. In het Europees Parlement werd de Spaanse Lola Sánchez Caldentey van de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links uitgeroepen tot de meest 'faire Europarlementariër' van 2015/2016. Maria Heubuch (De Groenen/Vrije Europese Alliantie) en Stelios Koulogou (Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links) werden respectievelijk tweede en derde.
Fair Politics is een initiatief van de Foundation Max van der Stoel. Fair Politics voert al jaren een lobby richting politici in Den Haag en Brussel om in al hun politieke keuzes rekening te houden met de belangen van ontwikkelingslanden. Zo heeft beleid op het gebied van handel, belasting en klimaat vaak negatieve gevolgen voor ontwikkelingslanden.

www.fairpolitics.nl