Bewonersvereniging-bestuurslid Alla Aron loopt met een lijst aandachtspunten voorop. | Foto Willemien Timmers
Bewonersvereniging-bestuurslid Alla Aron loopt met een lijst aandachtspunten voorop. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Samen buurtwandelen

ontmoeting n Op zaterdag 18 juni wandelde een grote groep raadsleden, een aantal ambtenaren, de drie wethouders en aan het eind nog even de burgemeester, door de buurten Nieuw-Rhijngeest en Buitenlust.

Door Willemien Timmers

In beide buurten waren veel bewoners naar de ontmoetingsplaatsen gekomen om mee te wandelen en de pijnpunten in hun wijk duidelijk te maken aan het gemeentebestuur.
Het bleken zeer vruchtbare wandelingen te zijn, waarbij de kloof tussen burger en politiek en tussen inwoners en gemeentehuis een stukje kleiner leek te worden.


In Nieuw-Rhijngeest liep een deel bestuur van de bewonersvereniging mee door de wijk, en ging men volop het gesprek aan met de aanwezige bestuurders.

Terugkerend knelpunt is volgens bestuurslid Alla Aron het gebrek aan parkeerplaatsen in de wijk. "Straks wordt er hier, vlakbij Brede School Het Dok, een appartementencomplex gebouwd waaronder een Jumbo-supermarkt komt. Dat gaat een hoge parkeerdruk geven. Men heeft hier in de wijk geen 1,8 maar twee of drie auto's per huishouden. Overigens hebben we overal in de wijk een behoorlijk tekort aan openbare parkeerplaatsen."
Ook werd aandacht gevraagd voor de glas- en papierbakken die 'er niet uitzien.' "Dat moet mooier kunnen." Buurtbewoners attendeerden de wandelende raadsleden op onzichtbare zebrapaden en hoge stoepranden.
Er werd stilgestaan bij een smal voetgangerspad dat nu een sluiproute uit de wijk, via het terrein van het Bastion-Hotel, vormt. "Waarom is hier geen volwaardig fietspad," wilden de bewoners weten. Door een meewandelende ambtenaar werd uitgelegd dat de strook grond die de gemeente in eigendom heeft, te smal is voor een fietspad. "Dat moet minstens drie meter breed zijn. We zijn overigens in gesprek met het waterschap om bij de sloot het pad te verbreden."
Een eenrichtingsverkeerweg, de Sterreschans, zorgde ook voor een korte discussie. Bestuurslid Frits van Straalen stelde er vragen over. "Deze weg was aangelegd als tweerichtingsverkeerweg, maar de bewoners gaven aan dat dat te smal was. Nu is het bij wijze van proef als eenrichtingsverkeerweg ingericht, en zal de gemeenteraad er binnenkort definitief over beslissen."

De wandeling leidde ook naar een kleine tunnel onder de A44, waar binnenkort een fietsverbinding tussen de Dirk van Swietenlaan en Nieuw-Rhijngeest zal worden aangelegd. De aanwezige vuilcontainers van bewoners vormden ook reden tot gesprek: de wijkvereniging ziet ze liever in de tuin dan op de straat. "Dan verrommelt het straatbeeld minder."

Natuurlijk bracht men ook een bezoek aan Vrij Groen, waar bewoners en anderen groenten kunnen kweken en waar ook schooltuintjes zijn. Binnenkort moet het stuk groen wijken voor huizenbouw. "We zouden graag hier in de wijk blijven," sprak Anne Marie van Dam. "Eind 2016 moeten we hier vandaan." Het bevreemde enkele raadsleden toen bleek dat Vrij Groen niet bij de herinrichting van het wijkpark betrokken was geweest.
Nog opmerkelijker was dat bleek dat buurtbewoners niet eenvoudig gebruik kunnen maken van de ruimte van Het Dok als zij voor de buurt wat willen organiseren. "Wij hebben geen gezamenlijke ruimte. Als we in Het Dok een zaal willen huren, moeten we dat zes weken van tevoren aangeven." Aanwezige ambtenaren lieten weten hier iets aan te gaan doen, en contact tussen de wijkvereniging en de beheerder te regelen. De directeur van Het Dok herkende het gevoel. "We willen er graag zijn voor de wijk, maar zij kunnen maar lastig van onze ruimtes gebruikmaken. Telkens worden ze doorverwezen."

In Buitenlust zijn de buurtbewoners erg tevreden over hun zeer toegankelijke wijkgebouw, De Kratong, en ook de bezoekers toonden zich enthousiast over de inzet van de vrijwilligers daar. Wijkvoorzitter Belinda Frederiks, liep met de groep mee, evenals andere bestuursleden als Prudent Staal en Lidy Turk. Ook Jan Turk, de ongekroonde burgemeester van Buitenlust liep mee.

De wijk Buitenlust (op de koopwoningen na) is onlangs helemaal gerenoveerd of opnieuw gebouwd, en ziet er fris en aantrekkelijk uit. Ook hier waren er vragen van bewoners over parkeerplaatsen. "Nu er opnieuw bestraat is, zijn er minder vakken gemaakt."
Ook werd er aandacht gevraagd voor de te krappe bochten voor hulpdiensten, voor gekapte bomen 'die maar niet terug geplant worden' en voor te hard rijden. Ook was er een discussie over het elkaar aanspreken om je tuin netjes en gezellig te houden. "Vroeger had je daar zelfs een commissie voor, en kon je aan het eind van het jaar een prijs winnen."
Kort stipte jan Turk de huurverhoging aan van de nieuw gebouwde woningen in verhouding tot de huizen die er eerder stonden. "Ze zijn van 350 euro naar 700 of meer gegaan."

Na afloop stond de wandelaars een heerlijke lunch in De Kratong te wachten. Sandra Mroseck, raadslid voor Leefbaar Oegstgeest en één van de initiatiefnemers van de wandeling bedankte alle aanwezigen voor hun komst. "Het was inderdaad hoog tijd dat we hier eens kwamen."

Discussie in Buitenlust bij een gevaarlijke uitrit. | Foto Willemien Timmers