Het blijft opletten met processierupsen. | Foto: Wil van Elk.
Het blijft opletten met processierupsen. | Foto: Wil van Elk. Foto: Wil van Elk

Processierupsen

natuur n Een mevrouw uit Oegstgeest meldde op Internet dat er processierupsen zijn gezien.

Blijkbaar waren er meer meldingen en de gemeente moest inventariseren. De dame in kwestie maakte zich daarover zorgen omdat de rupsen al uit het 'nest' kropen.

Via de app BuitenBeter op de Apple iPhone melding gedaan. Het antwoord luidde: "De onderstaande melding hebben we doorgestuurd naar de Gemeente Oegstgeest. Helaas is deze gemeente nu nog niet direct aangesloten op het BuitenBeter platform". Via de app kun je precies aangeven waar het euvel zich voordoet en je kunt een foto meesturen. Al vrij snel antwoordde de gemeente: "Morgenochtend worden de rupsen door onze aannemer (Pius Floris) verwijderd".

Een verpleegkundige vertelde dat je inderdaad goed moet opletten dat je niet aan de wind staat bij een 'pluk' rupsen. De haartjes kunnen in je gezicht waaien en veel irritatie veroorzaken, ontstekingen en astmatische reacties. Het is belangrijk om kinderen op de gevaren te wijzen. Doe vooral zelf niets om de rupsen te verwijderen. Een goede zaak dat de gemeente adequaat reageert op de meldingen. (WvE)


Tienjarig jubileum Lions Club Oegstgeest en Heeren van Rustenborch

ontmoeting n Al meer dan tien jaar organiseert de Lions Club Oegstgeest/Warmond voor de Heeren van het zorgcentrum Rustenborch regelmatig gezamenlijke bijeenkomsten.

Deze bijeenkomsten kunnen buitenshuis zijn, zoals bezoeken aan musea dan wel aan bijzondere projecten zoals de Tweede Maasvlakte, HSL-lijn, of het maken van (stads)wandelingen en vaartochten. Deze activiteiten worden afgewisseld met het binnenshuis verzorgen van lezingen door leden van de Lions Club of door derden.

Ter afsluiting van het 10-jarig jubileum werd maandag 6 juni een lezing georganiseerd, gehouden door de prominente psycholoog René Diekstra. Als wetenschappelijk onderzoeker was hij een onderzoek begonnen naar een historisch geval van een raadselachtige dood die allerlei vragen opriep. Het betrof een Franse prins die in 1830 dood in zijn slaapkamer werd aangetroffen. Het gebeuren was voor Diekstra aanleiding tot een uitgebreid historisch onderzoek. Dit bracht hem niet alleen naar Frankrijk maar ook naar Slovenië, het Vaticaan en Londen. Hij haalde een fascinerende geschiedenis boven water van paleisintriges waarin onder meer maîtresses en enorme rijkdommen een prominente rol speelden. Diekstra vertelde boeiend over het onderzoek en over de resultaten ervan. Hij heeft die vastgelegd in zijn boek De macht van een maîtresse.

Voor deze bijzondere bijeenkomst waren dit keer ook de dames van Rustenborch uitgenodigd, een uitnodiging waar velen van hen graag gebruik van maakten. Na afloop was er een hapje en een drankje.
Het was en geslaagde middag en ook een mooi besluit van dit seizoen van de Lionsactiviteiten voor de Heeren.