Drie gedreven fysiotherapeutes: Joke Dijkstra-Eshuis,  Barbara van der Weij en Rosa Splinter. | Foto Willemien Timmers
Drie gedreven fysiotherapeutes: Joke Dijkstra-Eshuis, Barbara van der Weij en Rosa Splinter. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Bekkenfysiotherapie Oegstgeest bestaat volgende maand tien jaar

gezondheid n Op 1 juli aanstaande bestaat Bekkenfysiotherapie Oegstgeest, gevestigd aan de Rhijngeesterstraatweg, tien jaar. Drie gedreven fysiotherapeutes, Joke Dijkstra-Eshuis, Rosa Splinter en Barbara van der Weij, merken dat na al die jaren op bekken- en bekkenbodemklachten nog steeds een taboe rust.

Door Willemien Timmers

"Dat mensen het moeilijk vinden om deze problemen aan te kaarten, is erg jammer," benadrukt Joke Dijkstra. "En dat terwijl klachten die men heeft bij basale lichamelijke processen als plassen of poepen vaak (voor een deel) verholpen kunnen worden. Ook zijn er veel mensen die pijn bij het vrijen ervaren, maar daar niet mee naar een dokter of fysio gaan."
"Het zijn ook niet de onderwerpen die je op feestjes eventjes bespreekt," vult Barbara van der Weij haar aan. "En dus blijven vrouwen en mannen met hun klachten rondlopen."

In de warm en sfeervol ingerichte praktijk doen de fysiotherapeutes er alles aan om hun patiënten op hun gemak te stellen. "Mensen komen hier met zeer diverse klachten, hebben soms al veel specialisten gezien, of hebben het idee dat er weinig aan hun probleem te doen is," legt Rosa Splinter uit. "We willen een plek zijn waar men zijn verhaal kan doen, en waar we samen kunnen werken om klachten te verminderen."

Bij patiënten met klachten in de bekken-zone wordt bij Bekkenfysiotherapie Oegstgeest eerst een uitgebreide intake gedaan en daarna wordt de bekkenbodem onderzocht. Mede door middel van moderne apparatuur worden de bekkenbodemspieren (door)gemeten. "Je ziet dat dat al veel inzicht geeft; dat men bijvoorbeeld begrijpt waar urineverlies vandaan komt als een spier verslapt is. Met een goede uitleg krijgen patiënten inzicht in de functie van hun bekkenbodem, en dus neemt de bewustwording toe," aldus Joke Dijkstra. "Daarmee haal je de klachten ook uit de vage hoek. Nadat mensen thuis geoefend hebben, kunnen ze meten dat de spierspanning toeneemt (of afneemt als dat moet) en merken ze dat de klachten verminderen."

"Het is zo jammer dat men wacht met naar ons of een medische collega toe te gaan als men klachten heeft, "benadrukt Rosa Splinter. "Aan veel klachten kunnen we wat doen. Doorlopen bij bijvoorbeeld een verzakking, of bij ongewenst urineverlies is echt zonde. Ik hoop van harte dat mannen en vrouwen zich steeds vrijer zullen voelen om in een veilige en respectvolle omgeving zoals wij die willen bieden, hun probleem bespreekbaar te maken."

Deze week wordt een nieuwe bekkenbodem-app gelanceerd (met oefeningen en informatie), die tot stand is gekomen door een samenwerking van diverse bekkenfysiotherapeuten uit het gehele land. Deze door het ProFundum Instituut gebouwde app heet 'BekkenBodem' en is te vinden in de Google én Apple Store


Bekkenfysiotherapie Oegstgeest
Rhijngeesterstraatweg 62
(071) 5173638

www.bekkenfysiotherapie.eu