Met een stoere helper was openen van het Praathuis makkelijk voor burgemeester Emile Jaensch. | Foto: Wil van Elk
Met een stoere helper was openen van het Praathuis makkelijk voor burgemeester Emile Jaensch. | Foto: Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Opening nieuw Praathuis volkstuinen de Groenerie

Bouwen n Het volkstuinencomplex De Groenerie opende zaterdag 18 juni feestelijk het nieuwe Praathuis. De volkstuinders bouwden zelf het verenigingsgebouw.

Door: Wil van Elk

Burgemeester Emile Jaensch onthulde eerst de naam van het nieuwe gebouw van de Oegstgeester Volkstuin Vereniging (OVV) De Groenerie, met de toegang op de hoek van de van Cuycklaan en Willibrordlaan te Oegstgeest. Het bordje met de naam Praathuis pronkt op de gevel na het wegtrekken van een doek. Het oude naambord is behouden en na een opknapbeurt geplaatst. Samen met een aanwezige jongen knipte de burgemeester een lint door, en konden de aanwezigen genieten van een hapje en een drankje want aansluitend op de opening begon de Midzomertuinborrel.

Leden van de OVV hebben de afgelopen vier maanden hard gewerkt om een nieuw verenigingsgebouw te realiseren. Het oude verenigingsgebouw het Praathuis op het complex van de OVV, genaamd 'de Groenerie', was nodig aan vervanging toe. Een club van acht enthousiaste tuinleden heeft gedurende een aantal maanden vijf dagen per week hun vrije tijd opgeofferd om een fantastisch nieuw gebouw neer te zetten waarmee de tuinders weer jaren vooruit kunnen. De bouwers Arie Bal, Hans Hogervorst, Thijs Hoogland, Hans Lagas, Chris Plandsoen, Cees Sip, John Tacx en Wim de Winterkregen kregen als dank voor bijna een half jaar bouwen, met af en toe hulp van andere tuinders, een kistje met drank. Peter de Winter, de broer van Wim, maakte de bouwtekeningen en kreeg ook een kistje. De groep kreeg van de tuinders een bon van vierhonderd euro voor een etentje.

Na een dichterlijke speech van voorzitter Nico van Tol, waarbij hij de burgemeester alvast uitnodigde voor de viering van het veertigjarig bestaan, verrichtte Emile Jaensch de openingshandelingen. Mathilde van der Burg bood een aantal platen aan met foto's die tijdens de bouw zijn gemaakt. Daarop was goed te zien dat het oude Praathuis zo lang mogelijk is blijven staan tijdens het bouwen. Ook Thijs Hoogland vertelde over de bouw.