Tegen hinderlijke autolichten gaat de gemeente hier een haag aanleggen. Bewoners gaan deze onderhouden. | WT
Tegen hinderlijke autolichten gaat de gemeente hier een haag aanleggen. Bewoners gaan deze onderhouden. | WT Foto: Willemien Timmers

Burger aan zet in openbare ruimte

groen n De gemeente Oegstgeest wil haar burgers graag meer de ruimte geven. 'Wij geven u de (openbare) ruimte' is het credo, en houdt in dat inwoners van Oegstgeest meer aan zelfbeheer kunnen en mogen doen. Wethouder Jos Roeffen licht toe wat de gedachte achter het beleid is.

Door Willemien Timmers

Onder zelfbeheer valt ook het aandragen van kleine verbeteringen in de woonomgeving.
"De samenleving is aan zet," benadrukt wethouder Roeffen. "Dat is op veel terreinen het geval, maar ook bij het inrichten en eventueel onderhouden van bepaalde delen van de buitenruimte." De Leefbaar Oegstgeest-wethouder onderstreept dat de openbare ruimte 'van ons allemaal' is. "Daarom willen we bewoners meer betrekken bij hun eigen leef- en woonomgeving. Als zij samen met de buurt – een idee moet natuurlijk wel breed gedragen worden – een plan hebben voor het verbeteren van het openbaar groen of het plaatsen van bijvoorbeeld een bankje of speeltoestel in de openbare ruimte, moeten ze ons dat vooral laten weten. Denk mee, praat mee, doe mee, is ons motto."

De wethouder Natuur- en Groenbeleid noemt enige voorbeelden van inwoners die in Oegstgeest zelf initiatieven hebben ondernomen. "Bewoners van de Kwaakhaven bijvoorbeeld willen graag een haag voor hun appartementencomplex geplaatst zien. Voor de gemeente is dat qua aanschaf en plaatsen geen grote kostenpost, maar qua onderhoud wel. Dus hebben we met de vereniging van eigenaren afgesproken dat wij de haag aanleggen, maar dat zij hem gaan onderhouden." Hij legt uit dat een dergelijk overleg vaak waardering oplevert. "De bewoners hebben dan ook gezamenlijk aangegeven het onderhoud op zich te nemen. Daar hebben wij alle vertrouwen in. Mocht zo'n overdracht van verantwoordelijkheden uiteindelijk helemaal fout lopen omdat het beloofde stuk groen niet meer onderhouden wordt, dan is de gemeente genoodzaakt de grond weer in eigen beheer te nemen. Maar dan gaan in dit geval bijvoorbeeld de hagen er weer uit, omdat dat onderhoud ons teveel geld kost. Dan doen we het weer op onze manier."

Ook aanvragen voor bankjes en speeltoestellen worden regelmatig ingewilligd. "Zo komt er in de Eli Heimanshof een duikelrek, is er een picknicktafel geplaatst bij de Annie M. G. Schmidtlaan en heeft het Hella Haaseplantsoen een extra zitbank gekregen."

Het zelf in beheer nemen van openbaar groen door burgers heeft natuurlijk ook een relatie met het raadsbesluit het onderhoudsniveau van het openbaar groen naar beneden te schroeven. "Ik kwam 300.000 euro tekort op het totale beheerbudget. In de raad is na een discussie besloten op delen van het groenbeheer – zoals bosplantsoenen - een niveau lager te gaan dan tot nu toe gebruikelijk was. Dit kunnen mensen aan sommige stukken groen duidelijk zien. Er wordt bijvoorbeeld minder strak gemaaid." Hij benadrukt dat het niet zo is dat de gemeente nu helemaal niets meer doet, maar dat bepaalde gebieden, zoals een groot deel van de bermen in het dorp, nu ecologisch worden beheerd. "Na de langste dag, dat is 21 juni, als de bloemen hun zaad hebben kunnen laten vallen, worden alle bermen weer gemaaid." Overal in Oegstgeest zijn plekken waar mensen de wilde bermen maar niets vinden en zelf gaan maaien. "Ga niet zonder overleg aan de slag. We moeten nadenken over veiligheid en over het beeld dat ontstaat als ieder voor zich gaat snoeien en maaien. Laat het de gemeente dus altijd weten als je iets van plan bent. In overleg kunnen we dan kijken wat mogelijk is."


Vijf jaar Parkinsoncafé

Jubileum n Het Parkinson Café Oegstgeest vierde donderdag 16 juni het vijfjarige bestaan in Van Wijckerslooth.

Door: Wil van Elk

Joop Neef, initiatiefnemer van het Parkinson Café vijf jaar geleden, genoot zichtbaar van de gezellige jubileumviering in de Marente ruimte. Vrijwilligers van Van ­Wijckerslooth zorgden ervoor dat het de gasten aan niets ontbrak. "Normaal tijdens de maandelijkse bijeenkomsten betalen de gasten een kleine bijdrage, maar vandaag is het gratis", vertelde een van hen tijdens het enthousiast rondbrengen van snacks.

De maandelijkse bijeenkomsten in Van Wijckerslooth hebben altijd een thema, behalve in de zomermaanden juli en augustus maar ook dan is het gezellig. De ziekte – veroorzaakt door het tekort van de neurotransmitter dopamine in de hersenen – kent vele 'gezichten' en het is mooi om te zien hoe ze bij de bijeenkomsten ermee omgaan en van elkaar leren. Sommigen moesten een drempel over, maar hebben er geen spijt van dat ze de stap hebben genomen om naar de bijeenkomsten te gaan.

Eefje Suijkerbuijk en Karin Jessika, bekend van onder andere het Theaterfestival Amsterdam, zetten op het podium een mooi theater neer over hoe het hoofd werkt en dat piekeren zinloos is. Jan en Guus hebben hen 'ontdekt' tijdens Wereld Parkinson Dag (Op 11 april, de geboortedag van Sir James Parkinson. Wereldwijd wordt dan aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson) en ze gevraagd om naar Oegstgeest te komen. Ze zijn aangesloten bij coupcura.nl.

Vijf jaar geleden werd het initiatief tot oprichting van het Parkinson Café van harte ondersteund door zowel de gemeente, als door de Parkinson Vereniging, met een startsubsidie van twee jaar. Een stuurgroep van vijf personen zorgt er onder andere voor dat er iedere derde donderdag van de maand een gezellige bijeenkomst is in de door Marente beschikbaar gestelde ruimte in Van Wijckerslooth.

Het Parkinson Café bestaat vijf jaar. | Foto: Wil van Elk