Abstracte Balinese wandversiering van metaal. | Foto: Hans Twilt
Abstracte Balinese wandversiering van metaal. | Foto: Hans Twilt Foto: Willemien Timmers

Wandversieringen van metaal uit Bali

duurzaam n Bijna Vaderdag. Wat wordt het voor de man in huis: iets moois, of iets lekkers?

Balinese metaalkunst, of een exotische barbecuesaus? De Wereldwinkel, te vinden in Winkelcentrum Lange Voort, heeft het allemaal.

Metaalkunst

Tussen de bananenbomen, in het plaatsje Tabanan op Bali, staat de kleine werkplaats van Putu. Hier worden metalen wandpanelen en andere siervoorwerpen gemaakt van metaaldraad en metaalplaatjes. De plaatjes worden met een schaar geknipt en vervolgens in verschillende mallen met de juiste hamer in vorm geslagen.

Stoere versiering

Putu werkt met eigen personeel en onderaannemers (thuiswerkers). Het is moeilijk om op Bali aan goed personeel te komen. Putu zorgt voor voldoende vrije dagen en betaalt een goed salaris, ruim meer dan het minimum leefbaar loon.

Putu voorziet de thuiswerkers van een soldeerapparaat en komt de losse onderdelen brengen. De thuiswerkers maken de metalen plaatjes aan elkaar met metaaldraden of door te solderen. Zo ontstaan mooie voorwerpen, bijvoorbeeld dieren, kapstokjes of abstracte wandversieringen. Als de voorwerpen zo hun definitieve vorm hebben gekregen, komt Putu ze weer ophalen, waarna ze in zijn werkplaats geschilderd worden. Leuk voor Vaderdag, zo'n stoere versiering!

Koken

Is de man in huis meer van het koken, dan is een exotische kruidige barbecue- of woksaus of een kookboek met bijzondere recepten een goed idee.