In Bromley, in zuidoost Londen, speelde de D1 in een prachtige oase van groen en traditie, cricketwedstrijden tegen twee schoolteams.
In Bromley, in zuidoost Londen, speelde de D1 in een prachtige oase van groen en traditie, cricketwedstrijden tegen twee schoolteams. Foto: Willemien Timmers

ASC D1 maakt sublieme sportreis naar Londen

voetbal n Een crickettoernooi, eindeloos voetballen en een wedstrijd kijken in één van de mooiste stadions ter wereld, en dat alles onder een stralende zon. De vijftien spelers van ASC D1, hun twee coaches en tien begeleidende ouders beleefden drie fantastische dagen in de Engelse hoofdstad.

Al maanden keek het team uit naar de Londen-trip. De inmiddels befaamde 'Als je van ASC Hout'-actie maakte de reis mede mogelijk en op de 5 mei-markt, een dag voor vertrek, werden de laatste sponsoreuro's door de jongens bij elkaar gesprokkeld. De groep kon niet wachten en terecht, want de werkelijkheid bleek nog mooier dan de voorpret.


Op een vroege ochtend in mei vertrok het gezelschap vanaf het ASC-terrein richting Duinkerken. Balletje hooghouden bij de boot, balletje rondtikken op de boot en daarmee was de toon direct gezet: geef deze talentvolle jongens een bal en laat ze samen spelen, dan komt het altijd goed. Vanaf Dover was het een uurtje rijden naar Bromley, in zuidoost Londen. Daar speelde het team, in een prachtige oase van groen en traditie, cricketwedstrijden tegen twee schoolteams. Een wedstrijd werd gewonnen en in de andere bogen de boys pas het hoofd in de allerlaatste over.
Veel belangrijker dan het resultaat was het plezier dat iedereen aan deze cricketmiddag beleefde. De sportieve ambiance was om kippenvel van te krijgen: de Engelse en Nederlandse jongens gaven elkaar voortdurend complimenten en applaus en na afloop gingen de teams als vrienden uit elkaar.

De volgende ochtend stond een voetbalwedstrijd op het programma, opnieuw in Bromley. Tegenstander was de selectie van één van de scholen waartegen ook al gecricket was. Ondanks de geringe nachtrust bleek ASC D1 een maatje te groot te zijn voor de Bisschop Challenor School en dus werd de pot overtuigend gewonnen: 0-7.
Tijd om na te genieten was er niet, althans niet bij het veld van Bromley FC, want aan het begin van de middag werd de selectie al weer verwacht in 'Craven Cottage', het prachtige, oude stadion van Fulham FC, gelegen aan de River Thames. Fulham speelde daar tegen Bolton Wanderers en met de enthousiaste ASC'ers op de eerste rij trok de Londense club met 1-0 aan het langste eind.
Na het stadionbezoek volgde een wedstrijdje in het indrukwekkende Hyde Park. Slachtoffer van de Oegstgeester dadendrang werd dit keer een groep Engelse twintigers. Die dachten met een potje parkvoetbal indruk te kunnen maken op hun vriendinnen die heerlijk languit in het gras lagen toe te kijken – net als de ASC-begeleiders overigens – maar dat pakte verkeerd uit: ook nu trokken de 11-, 12- en 13-jarigen uit Nederland aan het langste eind.


In een veel lager tempo reisde de groep op zondag terug naar Nederland. Tijd om ergens samen te voetballen werd niet meer gevonden, maar voor deze ene keer maakte dat niet uit: dit fraaie stel jongens bij elkaar, hun coaches Mark en Stijn en de meereizende ouders waren immers een sublieme ervaring rijker.


Argentijnse Tangoweek Nederland

dans n In de Argentijnse Tangoweek Nederland van 18 tot 26 juni presenteren de tangoscholen en tango-organisatoren van Nederland zich aan het Nederlandse publiek met flash mobs, demo's, gratis proeflessen en concerten. Leiden doet ook mee. Jessica Bijvoet van dansschool Libertango geeft op 25 juni, van 14.00-15.00 uur, een kennismakingsles in de muziektent 'de Waterlelie' in de Leidse Hout.