Jan en Ingenitha Juffermans en Peter Juffermans zijn verknocht aan hun familiebedrijf. | Foto Willemien Timmers
Jan en Ingenitha Juffermans en Peter Juffermans zijn verknocht aan hun familiebedrijf. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Een halve eeuw Jachthaven Poelgeest

jubileum n Dit jaar bestaat jachthaven Poelgeest, gelegen aan de Haarlemmertrekvaart, vijftig jaar. Het familiebedrijf, dat zich voor het grootste deel bezighoudt met het verkopen, onderhouden en stallen van sloepen, tenders en motorboten, heeft door de jaren heen een mooie groei doorgemaakt.

Door Willemien Timmers

Aan het roer van Poelgeest staat ras-ondernemer Jan Juffermans, zoon van oprichter Cees Juffermans en diens vrouw Manja. Jan wordt terzijde gestaan door zijn vrouw Ingenitha, en door achterneef Peter Juffermans. Samen met de helpende handen van Wim Driessen en zoons Roelof en Bas Juffermans, vormen zij een geoliede machine die de jachthaven in het hoogseizoen zeven dagen per week openhoudt en die hun varende klanten op alle mogelijke manieren service verleent en zorgen uit handen neemt.

jumbo's

"Mijn vader Cees is halverwege de jaren zestig begonnen met het bouwen van houten bootjes. Toen was hij nog in loondienst bij Royal Van Lent Shipyard op Kaageiland, en woonde hij in de Emmalaan. Om voor zichzelf te beginnen kocht hij hier aan de Haarlemmertrekvaart een stuk grond van de familie Van der Salm en bouwde er zeilbootjes, visbootjes en schouwtjes."
Cees Juffermans bleek onuitputtelijke energie te hebben, en bouwde aan de Haarlemmertrekvaart in 1966 een loods, en ook een woonark voor hemzelf en zijn vrouw.
"Hij was altijd bezig, en bouwde ook stalen bootjes af. Die kwamen dan casco hierheen en werden geverfd en betimmerd. Mijn vader maakte enorm veel zelf," vertelt zoon Jan. De jachtwerf, die later jachthaven werd genoemd, bleek in een behoefte te voorzien. Naast dat er boten gebouwd werden, kwam er ook een reparatie-afdeling en een winterstalling. "Mijn zus Elly en ik zijn hier geboren en opgegroeid. Van jongs af aan zijn we al met bootjes in de weer. Mijn vader was heel actief met bouwen bezig. In de toptijd werd er zo ongeveer eenmaal per twee weken een stalen motorbootje van vijf of zes meter afgeleverd. Deze stalen motorkruisers werden Jumbo's (Juffermans MotorBoot) genoemd. Toen was mijn vader al gestopt met het bouwen van zeilboten. Voor veel gezinnen was hun motorboot de enige vorm van recreatie en werden er veel vakantieweken op doorgebracht," herinnert Jan zich.

Begin jaren tachtig werden er bij Poelgeest ook (polyester) boten gebouwd voor de hengelsport op zee. "Mijn schoonvader was zelf zeevisser," vertelt schoondochter Ingenitha. "Toen werd er nog veel meer aan sportvisserij op zee gedaan. Nu is dat meer aan banden gelegd."
In 1993 kwam zoon Jan in de zaak van zijn vader werken. "Ik was vanaf het begin al actief in de zaak, maar kreeg toen echt mijn deel toegewezen. Mijn vader bleef de zeebootjes doen (zout), en ik ging over het 'binnenwater' (zoet). Daar hoorde de stalling, de reparaties en het verkopen van motoren bij."
In de loop van de jaren trok vader Cees zich steeds meer terug, en vanaf halverwege de jaren negentig kwam de focus steeds meer op de verkoop van met name Antaris-sloepen te liggen. "Deze sloepen hebben in verhouding met vroeger veel minder onderhoud nodig. Na een middagje poetsen kunnen ze de winterstalling in." Overigens is Cees Juffermans nog altijd actief met Poelgeest Fishingboats en geldt hij als een autoriteit in de zeevisserij.

Het familiebedrijf heeft een sterk fundament en een klein betrouwbaar team waardoor de crisis weinig vat op de zaak heeft gehad. "We hebben een sterk bedrijf opgebouwd, en waren ons ervan bewust dat we zo'n vijftien jaar geleden een piek meemaakten. Nu is alles weer normaler geworden."

De bouw van nieuwbouwwijk Poelgeest heeft veel voor de jachthaven veranderd. Halverwege de jaren negentig werd duidelijk dat de achterliggende polder bebouwd zou gaan worden, en dat twee van de drie aan de Haarlemmertrekvaart gelegen jachthavens weg zouden moeten. Dat gaf veel onrust. Uiteindelijk zijn alleen de loodsen van Kwaak Watersport gesloopt, en bleven Poelgeest en Welgelegen (in afgeslankte vorm) bestaan.
"Vanwege de bouw van Poelgeest zijn wij uiteindelijk geworden wie we nu zijn. Omdat de toegangsbrug dwars over ons terrein kwam te liggen, moest de oude loods wijken, en konden wij een heel nieuw pand met grote opslag, werkplaats en showroom neerzetten. Ook kreeg mijn zus Elly de gelegenheid om Poelgeest Marina, de haven, te beginnen."
In februari 2002 werd de eerste paal voor het nieuwe bedrijfspand geslagen, en in maart 2003 kon er verhuisd worden. "Binnen kunnen we nu 340 boten kwijt. Bij Poelgeest Marina in de haven 200," vertelt Peter Juffermans. "Klanten die hier een boot kopen bieden wij een totaalpakket aan, waarmee ze volledig ontzorgd zijn en optimaal van hun boot en hun vaartochten kunnen genieten."

Het drietal is de jachthaven nog lang niet zat. "Het is juist erg leuk om zelf hard mee te werken en altijd op de werkvloer aanwezig te zijn," vertelt Jan. "Je bent de constant buiten en de hele dag creatief bezig. Voor het specialistische werk huren we vaklieden in, maar verder vormen we een sterk team met zijn drieën, dat de boel hier zeven dagen per week draaiend houdt. We hebben een prachtig vak!"

Cees Juffermans vaart in zijn bootje eind jaren zestig de werf voorbij.