Met zonnig weer is het goed toeven bij de Klinkenbergerplas. | Foto: Wil van Elk
Met zonnig weer is het goed toeven bij de Klinkenbergerplas. | Foto: Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Waterkwaliteit Klinkenbergerplas

blauwwieren n De waterkant is vaak vermaak nummer één bij mooi weer. Deze activiteit wordt soms hinderlijk verstoord door giftige blauwwieren. Het is goed om daar alert op te zijn, want je kunt er behoorlijk ziek van worden. Bij de Klinkenbergerplas wordt tijdig gewaarschuwd als de kwaliteit van het zwemwater verandert.

Door: Wil van Elk

Tijdens de raadsvergaderingen over de overdracht van de Klinkenbergerplas aan de gemeente Oegst­geest in 2014 noemde wethouder Roeffen het al: "Voor de bestrijding van blauwalg is onder andere de Klinkenbergerplas uitgekozen om een methode te testen die de ­Universiteit van Amsterdam uitvoert". Ook doorstromend water wordt gezien al middel tegen blauwalg. De nieuwe methode die de wethouder noemde betreft het toevoegen van lage concentraties waterstofperoxide aan het water, daardoor gaat blauwalg dood. Het proces heeft verder geen nadelige invloeden op de overige flora en fauna. Rijnland is positief over de methode en doet daarom mee aan het onderzoek, samen met de Universiteit van Amsterdam, Arcadis, Kemira, Waternet, STOWA, gemeente Oegstgeest en de provincie Zuid-Holland. Als de resultaten veelbelovend zijn, kan deze methode blijvend worden ingezet voor de Klinkenbergerplas.

Het blijft oppassen bij warm weer. Je kunt aan de kleur van het water zien of er blauwalgen zijn. Ook een olieachtige film op het water is een slecht teken. Zorg vooral dat je geen water binnen krijgt. Het zwemseizoen voor natuurwater is van 1 mei tot 1 oktober en de provincie wijst zwemlocaties aan. Op de website www.zwemwater.nl is informatie te vinden over zwemlocaties en de waterkwaliteit. Er is een app waarmee je kunt zien waar het schoon en veilig is om te zwemmen. Twee zwemplekken van de Klinkenbergerplas worden daarop aangegeven.


K&O blijft oplossingen zoeken

politiek n Voorzitter Egmond van Rijn pleitte tijdens de laatste raadsvergadering (met de blik op de vast te stellen Perspectiefnota) opnieuw voor het vrijmaken van een subsidiebedrag voor de volksuniversiteit K&O, die heeft aangegeven anders na het volgende seizoen te stoppen.

"Ik lees telkens dat er voorzieningen moeten zijn, dat het bestrijden van eenzaamheid hoog in het vaandel staat, dat er faciliteiten en activiteiten moeten zijn voor ouderen, die niet lang, ver of laat in de avond meer op pad durven of kunnen. Maar het in standhouden van de organisatie die dat allemaal levert hoort daar kennelijk niet bij."
"Ondanks de financiële tekorten blijft er stelselmatig van de substantiële jaarbegroting veel meer over dan de bescheiden subsidie die K&O nodig heeft. Maar toch wordt die niet meer verstrekt. Hoe is dat aan onze inwoners uit te leggen? Er wordt wel geld vrijgemaakt voor dorpsmarketing. Maar wat valt er te marketen als ons dorp geen K&O meer heeft?"
Na de aankondiging van het beëindigen van de subsidie heeft K&O er volgens Van Rijn alles aan gedaan om kosten te drukken en inkomsten te vergroten. "Nog veel verder gaande plannen liggen klaar en zijn bekend bij de wethouder. Maar die gaan we pas uitvoeren als er zicht is op behoud van de gevraagde 15.000 euro. Overigens blijft de gemeente zitten met een pand dat veertig mille per jaar blijft kosten."
De raadsleden zullen pas bij de bespreking van de Perspectiefnota, die vanwege tijdgebrek naar een later tijdstip wordt verplaatst, ingaan op de mogelijkheid K&O voor 15.000 euro per jaar in leven te houden. VVD: "Wij willen graag inzicht in uw plan. Wellicht zijn er incidentele subsidies aan te wijzen." PrO: "We kunnen toch niet investeren in dorpsmarketing en dus reclame maken voor Oegstgeest als we juist de boel aan het afbreken zijn. Wellicht kan K&O intrekken in het Dorpscentrum om zo kosten te besparen." Leefbaar Oegstgeest: "We willen graag nogmaals naar uw plannen kijken. De roots van de volksuniversiteit liggen in een dorp als Oegstgeest. Daar moeten we wat mee." (WT)


Fusie voetbalclubs

voetbal n Afgelopen maandag werd zowel bij Vv Oegstgeest als bij Vv UDO een bijzondere algemene ledenvergadering gehouden. In deze ALV moest een besluit worden genomen voor het samengaan van beide verenigingen, waardoor de Voscuyl straks een voetbalvereniging van zo'n 1200 leden zal huisvesten. Omdat, zoals te verwachten was, bij beide clubs de twee derde opkomst niet werd gehaald, volgt een tweede ALV op 1 juli aanstaande. Dan zal bij een 'go' van twee derde van de aanwezige leden de fusie in een volgende fase belanden.

Bij Vv Oegstgeest waren maandag zo'n 75 leden aanwezig. | Foto W. Timmers