Uitbundig bloeiende bermen kunnen heel mooi zijn. | Foto: Wil van Elk
Uitbundig bloeiende bermen kunnen heel mooi zijn. | Foto: Wil van Elk Foto: Wil van Elk

In Oegstgeest: Hagen hoger en bermen bloemrijker gevuld

Discussie n Het nieuwe ecologisch beheer van de gazons verandert het openbaar groen in de gemeente Oegstgeest. De een vindt het mooi, de ander vindt het maar niks. In ieder geval maakt het nieuwe groenbeleid veel discussie los.

Door: Wil van Elk

"Sommige hondjes zie je niet meer lopen", "poep is niet meer te vinden", "ik kan er in mijn rolstoel niet meer naartoe rijden", "ik heb geen vrij zicht meer op het verkeer", zijn zomaar opmerkingen die op Facebook worden geplaatst. Grappig is om te zien hoe de gemeente sommige knelpunten oplost.

"Dit ziet er echt niet uit en dat voor een paar wilde klaproosjes." En: "Ik en onze hond vinden het een prachtige ontwikkeling. Leuk toch al die bloemetje die nu een kans krijgen om op te komen." Op de opmerking: de hond kan lekker verstoppertje spelen toch?", volgt de reactie: "Juist. Ik hoef de bal nog maar één keer te gooien en zij is vijf minuten zoet met zoeken in het hoge gras. Hartstikke leuk om te zien."

Velen vinden het 'nieuwe groen' best mooi, vooral omdat er veel meer bloemen zijn te zien. Anderen beamen dit, maar merken wel op dat de wijk er armoedig uitziet door slecht onderhouden hagen waardoor het zicht vanaf parkeerplaatsen wordt gehinderd. De gemeente heeft al hagen op die punten gedeeltelijk gesnoeid. Ook het voor een stukje maaien van grasvlakken is verrassend. "Nu nog redelijk saai en armoedig, maar is wel interessant om te zien wat het over een jaar of twee brengt. De moeite waard om het een kans te geven", vertelt iemand.

Een ander vreest voor teken, waarop wordt gereageerd: "onze hond krijgt druppels tegen teken. We blijven controleren maar tot op heden gaat het goed".

De gemeente vraagt op haar website om mee te denken over de woonomgeving voor het beheer, onderhoud en de inrichting van het openbaar groen. Sommigen laten het niet daarbij, en nemen de heggenschaar en grasmaaimachine in eigen hand en gaan daarmee voortvarend aan de slag. Een enkeling vindt dat dan een rommelige uitstraling geven.